Frisk- och Hälsovård | Toppartiklar

Förstadagsintyg? Börja med samtal och dialog

Har du en medarbetare som ofta sjukanmäler sig bara en dag åt gången? Då är det viktigt att du som arbetsgivare agerar. Men innan du begär förstadagsintyg bör du börja med att föra en dialog. Lösningen är ofta enklare än vad man först kan tro.

Upprepad korttidsfrånvaro kan ha många orsaker. Ryggvärk, migrän och svår mensvärk eller stress och missnöje är vanliga faktorer. Men det kan också indikera ett beroende av alkohol och droger. Vad det än beror på är det viktigt att du som arbetsgivare i ett tidigt skede fångar upp medarbetaren och undersöker hur du kan hjälpa till. Här är dialog och samtal nyckeln.

Förstadagsintyg

Ett sjukintyg redan från dag ett – så kallat förstadagsintyg kan arbetsgivaren begära om det finns särskilda skäl, som till exempel upprepad korttidsfrånvaro. Syftet är att fånga upp orsaken till den återkommande frånvaron. Men ett krav på förstadagsintyg kan leda till försämrad relation och kommunikation mellan arbetsgivare och medarbetare.

Börja med att samtala

Den första åtgärden är att du som arbetsgivare tar ett hälsosamtal med medarbetaren med upprepad korttidsfrånvaro. Viktigt är att medarbetaren förstår att du som arbetsgivare vill hjälpa. Ofta vet personen själv var problemet ligger och sitter själv inne på lösningen. Situationen kan redan här förbättras markant. Det är också viktigt är att ni tillsammans gör en handlingsplan, ge det lite tid, återkoppla och att du som arbetsgivare dokumenterar.

– Vårt förslag är att arbetsgivaren i första hand ska föra dialog med medarbetaren. Det behöver inte vara en stor sak utan handlar om att du som chef ställer frågan, ”hur mår du och hur kan jag hjälpa dig?” och så bokar ni in ett samtal. Det är det bästa sättet att visa stöd samtidigt som det går att få fram eventuellt mer allvarliga orsaker bakom korttidsfrånvaron, säger Pia Borgudd, företagssjuksköterska och chef för Qurants hälsoteam.

Ha ett fördjupat hälsosamtal

Fungerar det inte att ha samtal kan man ta ett fördjupat hälsosamtal tillsammans med en av Qurants företagssköterskor, där det också görs en livsstilskartläggning. Att tänka på är att förändring och resultat kan ta tid.

–  En person kan ha kämpat länge på fel sätt mot trötthet. Där kan det finnas en naturlig, fysiologisk förklaring som underproduktion av sköldkörteln eller svårare järnbrist – då kan läkare och provtagningar behövas. Men företagssköterskan har en viktig roll och kan se det som medarbetaren och arbetsgivaren först missar, säger Pia.

Förstadagsintyg eller inte?

Samtal löser ofta problemet men i enstaka fall fungerar det ändå inte, då kan du överväga förstadagsintyg. När beslutet om att införa förstadagsintyg gjorts kan det dokumenteras i Qurants hälsoportal.

Rutin som underlättar

  1. Samtala. Börja alltid med ett samtal med din medarbetare där du visar ditt stöd, och frågar hur hen mår och om du kan hjälpa till.
  2. Ta fram handlingsplan. Tillsammans. Ge det tid, följ upp och dokumentera.
  3. När situationen inte löser sig Då kan ett fördjupat hälsosamtal vara aktuellt där företagssköterska från Qurant är med och tar fram en livsstilskartläggning samt vidare prover
  4. Ny handlingsplan tas fram. Tillsammans. Glöm inte att följa upp och dokumentera
  5. Överväg förstadagsintyg. Väljer ni att införa förstadagsintyg ges kontaktuppgifter till vårdgivare som den anställde ska kontakta vid sjukdom. I vår hälsoportal kan du ladda ner en mall för detta.
  6. Start- och slutdatum.  Dokumenteras i Qurants hälsoportal och signeras av medarbetare och arbetsgivare.
  7. Vid sjukdom sjukanmäler medarbetaren sig som vanligt och kontaktar därefter vårdgivare för att få förstadagsintyg. För er som har qurant får medarbetaren en påminnelse när de gör en sjukanmälan.

Få stöd vid upprepad och återkommande frånvaro?

Som ansvarig kan du få stöd i processen om förstadagsintyg. I vår tjänst Qurant Sjuk & Frisk ingår rådgivning till chefer, HR och medarbetare av Qurants erfarna företagssköterskor som du kan nyttja om du överväger att inför att förstadagsintyg, kontakta hälsoteamet.

 

Se vårt webbinar om onyttan eller nyttan med förstadagsintyg

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR