Nyheter

Ny studie: Branscherna där det vabbas mest

Foto på kvinna och sjukt barn

Spelar det någon roll vad man arbetar med när det kommer till att vara hemma från jobbet med sjuka barn? Ja, det visar en färsk undersökning från Försäkringskassan.

Försäkringskassan har analyserat data från 2020 – det senaste året med tillgänglig yrkesdata – för att beskriva hur vab ser ut inom olika yrkesgrupper och hur det skiljer sig mellan män och kvinnor. Undersökningen visar bland annat att kvinnor, oavsett yrke, i regel är hemma oftare och längre för att ta hand om sjuka barn.

De vabbar mest – och minst

Övergripande vabbar anställda i hantverksyrken inom bygg och tillverkning mest. Där vabbar 67 procent av kvinnorna och 60 procent av männen. Tidnings­distributörer, kundtjänst­personal, barn­skötare, lager­personal och restaurang­personal är några av de andra yrken som tar ut flest vab-dagar. Bland de yrken som vabbar minst hittar man bland annat gymnasielärare, läkare och poliser. Vidare vabbar föräldrar i tjänstemannayrken generellt mindre än föräldrar i arbetaryrken. Enligt rapporten kan möjlighet att arbeta hemifrån och tillgång till flexibla arbetstider utgöra möjliga förklaringar till skillnaden.

Andra lösningar för omvårdnad av sjuka barn

Möjlighet till flexibla arbetstider och hemarbete varierar mellan yrken. I yrken med krav på akademisk utbildning är det ofta enklare att arbeta hemifrån när ett barn är sjukt; så kallad vob. Behovet av att ta hand om ett sjukt barn kan också lösas genom att en partner eller annan anhörig tar hand om barnet. Detta gör att behovet av ersättning för vab ser olika ut för olika individer och i olika yrken.

Chefer tar ut minst vab

Chefer är den yrkesgrupp som vabbar allra minst. Det är dessutom den enda yrkesgruppen där kvinnor och män vabbar i genomsnitt lika mycket. I alla andra grupper tar kvinnor ut fler dagar än män. Ett skäl kan vara att cheferna i undersökningen har äldre barn än de andra yrkesgrupperna.

Pandemin fick fler att vabba mer

Under pandemin ökade uttaget av vab-dagar till rekordnivå, och ingenting tyder på att det kommer att gå tillbaka. Orsaken kan vara att andra virus fått fart efter pandemiåren, eller en attitydförändring när det gäller att hålla sig hemma med förkylningssymtom, skriver Chefstidningen.

Så får ni bättre koll på vab

Kunder till Qurant Företagshälsa använder vår moderna, digitala Hälsoportal. Den ger HR och ansvariga chefer översikt över frånvaro på grund av både sjukdom och vab, plus frånvarostatistik, påminnelser och mycket mer.

För mer information om Qurant och Hälsoportalen, boka ett möte med vårt team.

Fakta

Om vab

Tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) har funnits sedan föräldraförsäkringen infördes 1974. Syftet med vab är att kompensera för förlorad arbetsinkomst som uppstår när föräldrarna behöver stanna hemma tillfälligt för att vårda sjuka barn. Föräldern kan även välja att överlåta rätten till vab till en annan person som stannar hemma från sitt arbete för att vårda barnet i stället för föräldern.

Källa: Försäkringskassan.

JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR