Hälsa och friskvård

Hur får man använda friskvårdsbidraget?

Två glada kvinnor motionerar på löpband
Att erbjuda medarbetare friskvårdsbidrag är ett enkelt och vanligt sätt att arbeta hälsofrämjand. Det är också en del i att vara en attraktiv arbetsgivare. Men hur får man använda friskvårdsbidraget? Och hur ser man till att de som behöver det mest, faktiskt börjar nyttja det? Det får du veta här!

 

Friskvårsbidrag är ett frivilligt bidrag som arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare. Alla medarbetare ska erbjudas bidraget på lika villkor. Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde och får vara max 5 000 kronor per år.

Så får ni fler att använda friskvårdsbidraget

Ett vanligt dilemma är att de medarbetare som bäst skulle behöva friskvårdsbidraget är de som nyttjar det minst. Så här kan ni som arbetsgivare få fler att börja använda det:

 

  • Berätta att ni erbjuder friskvårdbidrag när ni anställer och onboardar nya medarbetare.
  • Påminn om friskvårdsbidraget i till exempel gemensamma möten, på intranätet eller i andra kommunikationskanaler.
  • Lägg in påminnelser kring de datum där friskvårdsbidraget riskerar att brinna inne. Uppmana att använda bidraget innan det är för sent.
  • Gör innehåll (content) av friskvårdsbidraget. Visa hur ni själva eller andra kollegor använder bidraget genom olika slags aktiviteter som är tillåtna att nyttja, kanske kan det inspirera fler!
  • Skapa utmaningar eller tävlingar i aktiviteter där friskvårdsbidraget är med och finansierar själva aktiviteten. Skapa kul event kopplat till utmaningen eller tävlingen så att det blir ett engagemang kring detta.

Så får friskvårdsbidraget användas

Man får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion. Det kan också användas för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning är andra användningsområden som Skatteverket godkänner.

 

Friskvårdsbidrag får inte användas för att hyra eller köpa utrustning, till medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård. Däremot kan friskvårdsbidraget användas för att bekosta en aktivitet inklusive utrustning om det ingår utrustning i själva aktiviteten. Till exempel bowling där bowlingklotet ingår. Om utrustningen däremot hyrs separat i samband med en aktivitet, kan friskvårdsbidraget bara användas för att bekosta själva aktiviteten.

 

Med hälsovård och sjukvård menas åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Med skönhetsvård menas behandlingar med ett i huvudsak kosmetiskt syfte.

Ridning, golf och segling – nu är fler aktiviteter tillåtna

Sedan 2020 är hälsoappar för hemmaträning godkända för friskvårdsbidrag. Skatteverket har gjort ett nytt ställningstagande där internettjänster som kan användas för att träna hemma eller på annan plats nu omfattas av friskvårdsbidraget.

 

Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från januari 2018 är det numera även fritt fram att använda friskvårdsbidraget till golf, ridning, segling, utförsåkning eller andra dyrare sporter.

Regler kring aktiviteter utan inslag av motion

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt, enligt Skatteverket.

Arbetsgivarens ansvar

Det är arbetsgivaren som ska visa att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda och att aktivitetens friskvårdsinslag tydligt framgår av underlaget. Ni som arbetsgivare kan erbjuda era medarbetare motion och annan friskvård som naturaförmån eller som friskvårdsbidrag.

 

När ni som arbetsgivare bestämmer och betalar för aktiviteten är det en naturaförmån. Exempel på en naturaförmån kan vara att erbjuda tillgång till ett gym på arbetsplatsen eller att det finns möjlighet till massagebehandling på jobbet. Till skillnad mot friskvårdsbidraget finns ingen fast beloppsgräns på vad som är av mindre värde vid en naturaförmån. Där får man göra en bedömning i varje enskilt fall om naturaförmånen är av enklare slag och av mindre värde, enligt Skatteverket.

 

Friskvårdsbidraget kan hanteras i Qurants Hälsoportal, där anställda både kan ladda upp kvitton och se hur mycket av friskvårdsbidraget som kvarstår. Hör av dig till oss om du vill veta mer!

 

JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR