Sjukfrånvaro

3 strategier för att minska sjukfrånvaron med data

minska sjukfrånvaron med data

Sjukfrånvaro från jobbet är oerhört kostsamt. Det har konsekvenser för individen, arbetsgivare och samhället i stort. Bara under 2022 beräknades långtidssjukskrivningar (över 14 dagar) ha kostat det svenska samhället 71 miljarder kronor. Som personalchef kan du inte skriva ut medicin eller utföra fysioterapi – men det finns andra sätt att sänka sjukfrånvaron på.

När en medarbetare är sjuk förlorar ditt företag dels i produktivitet, dels ekonomiskt i form av sjuklön, semesterlön, pensionskostnader och andra indirekta kostnader. En snabb kalkylering av frånvarokostnader visar hur stor skillnad varje procent i sjukfrånvaron gör: En sänkning från 6% till 5% kan innebära årliga besparingar på flera miljoner i ett större företag.

Du som är VD, HR-chef eller annan personalchef kanske inte tror att du har så stor påverkan på om medarbetare blir sjuka, men du sitter faktiskt på en värdefull resurs: Data.

Läs vidare för att se hur data och statistik över sjukfrånvaro kan ge dig tydliga, faktabaserade underlag för att motverka ohälsa på arbetsplatsen och minska sjukskrivningarna.

Vill du veta ännu mer? Se inspelningen av vårt kostnadsfria webbinarium Sänk sjukfrånvaron med ett datainformerat arbetssätt.

1. Upptäck tidiga varningssignaler

En anställd går sällan från noll sjukdagar direkt till långtidssjukskrivning. Ofta syns tecknen på ohälsa tidigt i form av en upptrappning av sjukfrånvaron. Genom att undersöka vem som haft flest instanser av frånvaro kan personalchefer identifiera personer i riskzonen och hjälpa dem innan små problem blir stora.

I den här processen är det viktigt att företaget har tydliga riktlinjer för vad ni  klassificerar som hög frånvaro. En vanlig gräns är 6 instanser av korttidsfrånvaro under en 12-månaders period. Det kan även vara bra att mäta hur många instanser ni har av specifika frånvaroorsaker – både individuellt och övergripande i företaget.

2.Förstå behoven och sätt in rätt lösningar

Förutsatt att ditt företag har ett utförligt system för att registrera sjukfrånvaro, så bör du kunna få en överblick över vilken typ av frånvaro som är vanligast – och hur den förändras över tid. Den här typen av data kan exempelvis visa dig att sjukskrivningar på grund av stress och mental ohälsa har ökat, eller att fler arbetsrelaterade skador sker på vintern.

Använd datan som faktaunderlag för företagets hälsoinsatser, för att säkerställa att ni spenderar resurser där de kan göra störst skillnad. Se det som ett första steg mot att sänka sjukfrånvaron. Steg två kan vara att gräva djupare i datan för att svara på frågor som ”är vissa arbetslag mer stressade?” eller ”vilken typ av skador är vanligast?”. Ni kan även initiera samtal med relevanta chefer och medarbetare för att förstå problematiken bättre.

Om du är osäker på vad som är den bästa lösningen (eller lösningarna) för din organisation kan du ta hjälp av en företagshälsa som erbjuder kvalificerad rådgivning och resurser.

3. Mät effekten av era insatser

Hur vet du att en insats för hälsa eller trivsel på jobbet fungerar? Glada hejarop är uppmuntrande, men ingen tillförlitlig källa. Undersök i stället hur företagets frånvarostatistik har utvecklats över tid. Det hjälper dig svara på frågor som:

  • Har frånvaroorsaken ni agerat mot minskat?
  • Ser ni större eller mindre förändring i vissa arbetslag?
  • Har era insatser gett ROI (return on investment)? Det vill säga, motsvarar kostnaden för era hälsoinsatser en besparing eller en utgift i jämförelse med förväntade frånvarokostnader?

Summering

Data är ett viktigt instrument för att förstå varför medarbetare sjukskriver sig, och tillsätta rätt resurser för en friskare arbetsplats. Det kan hjälpa dig som personalansvarig att ta beslut om hälsoinsatser på ett opartiskt och effektivt sätt.

Vi på Qurant Företagshälsa använder data för att förbättra våra kunders hälsa varje dag. Statistik och rapporter över sjukfrånvaro är en central del av vår Hälsoportal, och vi arbetar aktivt med företag för att hjälpa dem nyttja sin hälsodata.

För mer databaserade strategier och exempel från företag som sänkt sin sjukfrånvaro, se inspelningen av webbinariet här.

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR