Frisk- och Hälsovård

Så påverkar du som arbetsgivare till bättre lunchvanor

En bra lunch innehåller inte bara god och hälsosam mat. Det är också en paus från jobb och stress samt möjlighet till gemenskap med andra. Får ni in det regelbundet på er arbetsplats kan bättre lunchpauser i sin tur ge friskare medarbetare och lägre sjukfrånvaro.

Lunch på jobbet var ett ämne som debatterades flitigt för ett antal år sedan. Livsmedelsverket släppte rapporten ”Mat på jobbet” år 2007 och stiftelsen Lunchfrämjandet startades ungefär samtidigt. Kanske som en reaktion på IT-bubblans arbetsboom under tidigt 2000-tal, många jobbade för mycket, skippade lunchen, eller åt uteluncher som då innehöll mycket fett och kalorier och saknade salladsbord.

Idag finns ett helt annat utbud på våra lunchrestauranger, nu är det i stället ovanligt att INTE hitta ett salladsbord. Både Livsmedelsverket och den nya gröna vågen med mer vegetarisk mat har lett till att det idag är vardag att servera stora skålar med kikärtssallader, linsblandningar och råkost på större arbetsplatsers lunchrestauranger. Problemet idag, som återigen kan göra lunchen utsatt, är dels att många efter pandemin fortsätter att jobba hemifrån och att det ansträngda ekonomiska världsläget har gjort prisfrågan viktig – kanske viktigare än hälsofrågan. Lunchen får inte vara för dyr idag.

Gemensam lunchrast ökar sammanhållningen

En hemmalagad lunch behöver inte vara sämre, tvärtom, kanske värms rester från en god och ganska nyttig gryta från gårdagen samtidigt som du hinner med en promenad.

Inspiration kan hämtas från mer rutinerade hemmajobbare, som till exempel matkreatören Cina Risberg som har sett hemmalunchen som dagens höjdpunkt, även långt före pandemin. Klimatsmart mat och att ta till vara på rester och svinn (som också blir ekonomiskt smart) är Cina Risbergs specialitet, nyligen gav hon ut en lunchkokbok för hemmajobbare, ”Snabba solorätter utan svinn” och du hittar också receptinspiration i hennes blogg.

Många hemmajobbare går miste om den sociala samvaron och pausen tillsammans med andra som lunch på arbetsplatsen brukar innebära. I stället äts en ensamlunch snabbt framför skärmen mellan två videomöten eller så hoppas den helt enkelt över…

Lina Ejlertsson, doktor i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet, har bedrivit en studie om återhämtning i arbetet. Här framkommer att lunchrastens möjlighet till gemenskap är viktig för vår hälsa. Gemenskap och stöd från andra kollegor främjar möjligheten till återhämtning och kan få oss att må bättre. Goda relationer på arbetsplatsen kan avgöra hur vi mår på jobbet men för att nå en bra relation behövs utrymme till att lära känna varandra utanför den professionella rollen. Det är här lunchen kommer in, här finns en stund med möjlighet att skratta tillsammans som leder till att gemenskap och sammanhållning ökar.

Många chefer skippar lunchen

Redan före pandemin, år 2019 visade en undersökning från Unionen att fyra av tio kvinnor valde att hoppa över lunchen för att de hade för mycket att göra på jobbet. Ännu värre såg det ut bland tjänstemän med chefsbefattning. Där uppgav var tredje chef att de en eller flera gånger i veckan arbetade i stället för att äta lunch.

I Unionens rapport framkommer att det första många gör när de känner sig stressade är att skippa lunchen. Men är du arbetsgivare behöver du här tänka på vilka signaler du då skickar till dina medarbetare. Om du som chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att de också förväntas jobba på lunchen.

Så hur kan du som arbetsgivare i stället skapa sunda lunch- och matvanor på arbetsplatsen?

  1. Visa att lunchen är ett viktigt och trevligt avbrott. Se till att tillräcklig tid, minst 30 minuter avsätts för lunch. Finns tid över efter ni har ätit, ta gärna en kort promenad ihop också.
  2. Föregå som gott hälsoexempel och se till att din lunch innehåller mycket grönsaker och en jämn balans av fett, kolhydrater och protein (till exempel genom att följa Livsmedelsverkets tallriksmodell). De flesta av oss behöver få i oss mer grönt och fullkorn och mindre mättat fett och socker.
  3. Jobbar ni hemifrån mycket kan du som arbetsgivare signalera att lunchrasten är viktig, planera in eventuella möten så att det alltid blir minst 30 minuters tid för lunch (helst en timme). Uppmuntra till promenader och hälsosam lunchmat och försök ses ihop hela teamet på lunchrestaurang, åtminstone en gång i veckan.
  4. Se till att de medarbetare som inte har råd att äta ute också är med i gemenskapen. Du som chef kanske behöver ta med matlåda tillsammans med övriga gänget lite oftare? Som arbetsgivare kan du också se till att lunchrummet är mysigt rent arbetsmiljömässigt. Gå en kort promenad efteråt så ni alla får en paus från arbetsplatsen och möjlighet till dagsljus och rörelse.
  5. Enligt Livsmedelsverkets rapport Mat på jobbet är ”en avgränsad plats med möjlighet till lugn och ro” viktigt för lunch på arbetsplatsen samt ”möjlighet att tillgå god och välbalanserad mat och dryck vid raster och pauser” (gäller även vid skiftesarbete och för arbeten med nattjour).
  6. Vad kan du som arbetsgivare göra förmånsmässigt gällande lunchen? Kan kostnaden för lunch ses som en arbetsförmån (så att ni kan tillämpa kort motsvarande gamla tiders rikskuponger)?
  7. Kan ni bestämma en gemensam dag i veckan för uteätande? Då kan även hemmajobbare haka på. Välj ut, tillsammans med dina medarbetare, en restaurang med god och hälsosam mat.

Vill du veta mer om hur Qurant hjälper företag  kontakta oss

 

Källa: Bra mat på jobbet, Rapport från Livsmedelsverket, 2007 https://docplayer.se/1079979-Bra-mat-pa-jobbet-livsmedels-verket-rad-mojligheter-forutsattningar-och-utmaningar.html

Källa: https://www.epassi.se/kunskapsbank/lunchrapporten2021

Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/1-av-4-kvinnor-skippar-lunchen-for-att-hinna-med-jobbet?publisherId=20109&releaseId=3275219

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR