Långsiktighet, ett tydligt utbud av hälsofrämjande åtgärder och en närhet mellan ledare och medarbetare. Det är några av framgångsfaktorerna i Sogeti Sveriges hälsofrämjande arbete.
Sogeti Sverige är ett IT-konsultbolag med 21 kontor från Malmö och Helsingborg i söder, till Luleå i norr. Företaget har ungefär 1 300 medarbetare och är en del av Capgemini-koncernen. Sogeti hjälper företag med IT-lösningar som gör att de kan arbeta snabbare, bättre och smartare.
Sogetis verksamhet innebär främst kontorsarbete, med en låg grad av fysiskt krävande arbete. Därför har företaget lagt extra fokus på den psykosociala arbetsmiljön, berättar Aron Östergård, Sogeti Sveriges HR-chef.
– Vi ska inte bara hålla medarbetare friska utan även vara en attraktiv arbetsgivare. Våra medarbetare förväntar sig därför att vi ska göra mer än bara det som krävs av arbetsmiljölagen.
Tät dialog och tydlighet skapar förutsättningar för hälsa
En del i arbetet är att skapa närhet och trygghet mellan ledare och medarbetare för att kunna följa upp dem som stöter på utmaningar. Varje månad gör Sogeti en medarbetarundersökning, och cheferna håller regelbundna möten med medarbetarna för att skapa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö. Dialogen mellan chef och medarbetare är avgörande för välmående i organisationen, menar Aron Östergård.
– Tydlighet kring förväntningar och tät återkoppling ser vi gör skillnad. Vi sätter upp tydliga mål tillsammans med kunderna och följer upp hur nöjda de är med vad våra medarbetare levererar. Om en medarbetare känner att nu är det för mycket, inte trivs i projektet eller vill utveckla sig vidare så ser vi att medarbetarna faktiskt lyfter det. De säger vad som är viktigt för dem, vilket gör att vi kan göra anpassningar.
Lokala hälsoinitiativ med centralt stöd
I företaget finns ett basutbud av hälsofrämjande erbjudanden och de 21 kontoren har stor möjlighet att förverkliga egna initiativ. Bland annat håller de dagliga meditationsstunder, genomför fotbollsturneringar, deltar i löparlopp och håller digitala cykeltävlingar.
Sogeti Sveriges medarbetare har tillgång till en “Well-Being Hub”, en app där man bland annat kan läsa intressanta artiklar inom hälsa, hitta mindfulness-verktyg, ta del av kurser eller hitta en fikakompis på annan ort för att öka kontakterna över verksamheten.
– Jag blir stolt när jag tar del av alla initiativ som genomförs på våra lokala kontor. Det ser jag som ett kvitto på att vi har en kultur där förslag kan förverkligas. Vi från centralt håll ska tillhandahålla verktygen för att kunna ge medarbetarna ett så bra och tydligt utbud som möjligt. Och det gör vi bäst genom tät dialog så att vi kan fånga upp behoven, säger Aron Östergård.
Vikten av en erfaren partner
Sogeti har använt Qurants Hälsoportal i flera år, vilket har skapat goda rutiner för frisk- och sjukanmälan.
– Det är skönt att ha en erfaren partner. Det, i kombination med rutiner och struktur, skapar en trygghet som hjälper oss att arbeta tydligt med både kort- och långtidssjuka. Ingen ska behöva ramla mellan stolarna, utan vi har en process som fångar upp individen. Systemet gör att vi kan lägga fokus på rätt saker. Om vi inte hade haft stödet hade vi behövt lägga mycket tid på att sätta oss in i och dubbelkolla allt. Nu har vi experter som informerar oss om vad vi behöver göra. Det avlastar chefer och HR, säger Aron Östergård, HR-chef på Sogeti Sverige.
Kostnadsfria stödsamtal förebygger ohälsa
I samarbete med Qurant erbjuder Sogeti också sina medarbetare tre konfidentiella stödsamtal per år med psykolog. Och det är oavsett om saken gäller privatlivet eller jobbet. Medarbetaren hör då av sig direkt till Qurants samtalsteam och behöver inte gå via chefen. Samtalet är anonymt.
– Jag har en stark tro på att vi fångar upp saker den här vägen som gör att vi får färre problem och mer välmående kollegor på lång sikt, säger Aron Östergård.
Hälsofrämjande arbete lönar sig
Och effekterna av Sogeti Sveriges hälsofrämjande arbete då, hur ser de ut? Aron Östergård berättar att sjukfrånvaron har minskat och Sogeti kan stoltsera med en hög medarbetarnöjdhet. År efter år finns de med på listan över Sveriges Bästa Arbetsgivare och Sveriges Främsta Karriärföretag. De utsågs dessutom till vinnare av utmärkelsen Guldnappen 2019 som tilldelas Sveriges mest föräldravänliga företag.
– Vi är starka inom balans mellan arbete och privatliv, det kan vi verkligen vara stolta över. Karriär behöver nödvändigtvis inte ses som en stege, utan man kan utvecklas åt många håll. Vi har väldigt många exempel på hur våra medarbetare har vuxit i olika roller. Alla vill eller kan inte bli chefer och det finns andra bra sätt att utvecklas, säger Aron Östergård.
I KORTHET
Sogetis nycklar för en välmående organisation
- Gör det tydligt för alla vad de är en del av. På introduktionsdagar med nyanställda så ser vi till att våra medarbetare får träffa våra ledare i Sverige. Vi bjuder in hela ledningsgruppen för att träffa våra medarbetare. Vi satsar mycket på onboardingen så att man får en bild av vad Sogeti är och hur vi arbetar.
- Tät dialog mellan ledare och medarbetare och tydliga förväntningar åt båda håll. Tillit och öppenhet är avgörande; man ska våga lyfta sådant som inte fungerar bra.
- Goda rutiner för att fånga upp signaler ute i verksamheten. Det är särskilt viktigt för oss som har medarbetare ute hos kund.
- Återkoppling och feedback så att alla vet att vi är på väg åt rätt håll.
- Partners som kan stötta med hälsoarbetet: smidig frånvarohantering, stödsamtal med mera. Det avlastar chefer och HR.
- Satsningar på cheferna. Sogeti Sverige erbjuder ledarskapsutbildningar, bland annat en fem månader lång digital global utbildning i samarbete med Harvard University.
Källa: Aron Östergård, HR-chef, Sogeti Sverige