Vård och rehabilitering

Rehabstöd ger utrymme att satsa mer på arbetsmiljö och hälsa

Illustration av underlag för ansökan om arbetplatsinriktat rehabiliteringsstöd

Du som köper rehabiliteringstjänster av oss i företagshälsovården kan få bidrag som täcker upp till hälften av kostnaderna. Bidraget är ett välkommet tillskott för arbetsgivare som vill satsa mer på arbetsmiljö och hälsa. Passa på att boka rehabstöd nu för att använda stödet maximalt för 2023.

Tanken med bidraget är att underlätta för dig som arbetsgivare att till exempel utreda när du misstänker att en medarbetare inte mår bra. Det kan också användas för att utreda vad en sjukskriven medarbetare behöver för att kunna komma tillbaka till arbetet. Bidraget kan användas för stödsamtal och anpassning av arbetsplatsen, arbetsuppgifter, arbetsteknik eller arbetstider. Det är Försäkringskassan som betalar ut bidraget.

– Att undvika långa sjukskrivningar är viktigt både för individer och arbetsgivare. När vi är uppmärksamma på hur medarbetarna mår på jobbet kan vi agera i tid. På så sätt undviks onödigt lidande för individen och ökade kostnader för er som arbetsgivare, säger Pia Borgudd, chef för hälsoteamet på Qurant.

Så får du ut bidraget

För att få tillgång till arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd betalar du först företagshälsovården efter att insatserna är genomförda. Sedan kan du få tillbaka hälften av pengarna i efterskott av Försäkringskassan. Som mest kan du få 10 000 kronor per anställd och år eller sammanlagt 200 000 kronor per år. För att kunna ta del av bidraget för 2023 behöver du skicka in underlaget till Försäkringskassan till den 1 februari 2024. Underlag för er ansökan om arbetplatsinriktat rehabiliteringsstöd ingår helt kostnadsfritt hos oss på Qurant. Prata med din kontaktperson om ni är osäkra på vad ni behöver och om ni har bokningar som ni kan ansöka om ersättning för.

– Det här bidraget är väldigt positivt eftersom det skapar utrymme för arbetsgivare att satsa ännu mer på arbetsmiljö och rehabilitering, säger Pia Borgudd.

Tips på tjänster att använda bidraget till

Qurant kan bland annat erbjuda fördjupade hälsosamtal. Vi kan också förse er med en rehabkoordinator med specialkompetens så att ni kan lägga tid på annat internt.

– Hälsoteamet hjälper gärna till att vägleda er bland tjänsterna vi kan erbjuda, säger Pia Borgudd.

Så här ansöker du om bidraget

För att ansöka om bidrag för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd går du in på Försäkringskassans arbetsgivartjänst. Där får du fylla i uppgifter om er som arbetsgivare samt era kontouppgifter. Under ”utförda insatser” laddar du upp underlaget från Qurant. Underlaget ingår som redan nämnt i ert Qurant-abonnemang.

Läs mer

Här kan du läsa mer om och ansöka om arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd hos Försäkringskassan: Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd

 

JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR