Nyheter

Nya krav på medicinska kontroller

Nya krav på medicinska kontroller - foto på brandman

Har ni anställda som behöver klättra i arbetet eller som utför rök- och kemdykning? I så fall kommer de omfattas av nya krav på medicinska kontroller. De nya kraven från Arbetsmiljöverket träder i kraft den 1 januari 2024.

Tidigare har det krävts EKG-registrering vid de medicinska kontrollerna. Nu kommer det i stället att krävas registrering av vilo-EKG, bestämning av blodfetter och en kardiovaskulär riskbedömning. För medarbetare som är över 40 år ska skattning av kardiovaskulär risk göras med ett vedertaget riskskattningsverktyg.

Intervall för kontroll av vilo-EKG

Vilo-EKG ska tas innan medarbetaren börjar arbeta och kontrolleras återkommande. För medarbetare under 40 år ska vilo-EKG tas med högst fem års mellanrum, med längsta giltighet till 42 års ålder. För medarbetare över 40 år ska vilo-EKG tas igen efter max två år.

Intervall för kontroll av blodfetter

Blodfetter ska bestämmas innan medarbetaren börjar arbeta. Därefter ska de tas återkommande med max fem år mellan testen för de medarbetare som är under 40 år – återigen med med längsta giltighet till 42 års ålder. Har medarbetaren fyllt 40 år ska blodfetterna kontrolleras med högst två års mellanrum.

Kardiovaskulär riskbedömning

Åldersanpassad kardiovaskulär riskbedömning är ytterligare ett nytt krav. För medarbetare över 40 år ska ett vedertaget riskvärderingsverktyg användas i bedömningen. Om medarbetaren har förhöjd kardiovaskulär risk ska man också göra en tilläggsundersökning.

Övriga bedömningar

Läkarundersökningen ska, förutom de ovan nämnda kontrollerna, innehålla vad som behövs för att bedöma om medarbetaren löper risk för ohälsa i samband med fysiskt ansträngande arbete vid klättring med stor nivåskillnad och/eller vid arbete med rök- eller kemdykning. Det ska också göras en bedömning om sambandet mellan eventuella besvär och arbetstagarens aktuella arbetssituation.

Läs mer här: AFS 2023:16 – Medicinska kontroller i arbetslivet (av.se)

Har du frågor om vad som gäller för just er som arbetsgivare, eller vill ni ha hjälp att genomföra hälsokontroller för era medarbetare? Kontakta oss på Qurant så hjälper vi er gärna vidare!

JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR