Kvinnohälsa

Kvinnohälsa – kvinnors rätt att må bra

 

Det finns många besvär som bara drabbar kvinnor och det finns tyvärr stora kunskapsluckor kring vilken hjälp det finns att få. Gå inte med dina besvär – sök hjälp!

I samband med graviditet, förlossningar och klimakteriet med mera ställs kvinnor inför olika utmaningar och besvär. Många kan få problem med sin bäckenbottenmuskulatur som både försvagas och bli för spänd. Det i sin tur medför problem kring bland annat inkontinens och samlivet. En spänd bäckenbotten kan orsaka smärta som kan stråla ut i ländryggen, ljumskarna eller andra områden till följd av tex förlossningsskada, stress eller operation i underlivet.

–Skillnaden mellan en normalt aktiverad bäckenbotten och en spänd bäckenbotten är att en spänd bäckenbotten hela tiden ligger på en högre spänningsgrad när den ska vara i vila, säger Nina Gustafsson, fysioterapeut* på Access Rehab. Behandlingen vid spänd bäckenbotten handlar därför till stor del om att på olika sätt träna avslappning och minska kroppens stressnivå.

Många drabbas också av en försvagad bäckenbotten och kvinnor med förlossningsskador av den lägre nivån, grad 1 och 2, behandlas sällan i sjukvården.

Jag vill uppmana kvinnor som har besvär att så tidigt som möjligt söka sig till en fysioterapeut eller naprapat med inriktning på kvinnohälsa. Då vi kan göra mycket för att förbättra och återställa funktion i bäckenbottenmuskulaturen, säger Nina Gustafsson. En väl fungerande bäckenbotten är också en fördel när kvinnor kommer in i klimakteriet där muskulaturen ändå försvagas på grund av ålder och sjunkande östrogenhalter och där vi också ser en ökad risk för framfall.

 

Access Rehab arbetar med kvinnohälsa i Hammarby Sjöstad, Stockholm, i Falun och i Karlskrona.

* Fysioterapeut är den nya benämningen på sjukgymnasternas yrkeskår sedan 1 jan 2014

Läs mer om hur Qurant arbetar med förebyggande och proaktiv företagshälsa.

 

Källor:

Access Rehab

Kvinnohälsa på Access Rehab

Symptom kvinnohälsa

 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR