Arbetsmiljö

God natt – planera nattskiftet så bra det går

Nattarbete är generellt negativt för hälsan, men det finns strategier för att minska riskerna. Här lär du dig vad arbetsgivare och medarbetare kan göra för att hantera nattskift på ett mer hälsosamt sätt.

Som vuxna behöver vi sju till åtta timmars sömn per natt. När vi sover bearbetar hjärnan all information, alla intryck och alla upplevelser vi tagit in under dagen. Kroppen får en chans att återhämta sig: skadade proteiner byts ut och immunförsvaret tar hand om inflammationsframkallande ämnen. Samtidigt får hjärt- och kärlsystemet vila så att blodtrycket sänks.

Men vad händer om vi behöver arbeta under natten?

Så påverkas hälsan av nattarbete

Nattarbete sätter kroppens rytm ur spel. Även om vi sover tillräckligt länge under dagen så har det en negativ inverkan på hälsan. Många som arbetar under natten upplever dessutom också minskad sömn och försämrad sömnkvalitet. Dessutom påverkas hjärnans vävnad, vilket orsakar nedsatt prestationsförmåga som kan ta lång tid att reparera.

Omfattande nattarbete är kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, negativ påverkan på foster och moder vid graviditet, och kan ge en ökad risk för cancer – främst bröstcancer hos kvinnor. Dessutom kan bara några enstaka nätters arbete, om det leder till uttröttning, öka risken för felhandlingar och olyckor.

Helst borde vi kanske inte arbeta nattetid alls, men många verksamheter skulle inte fungera utan nattskift.

Viktiga strategier för arbetsgivare

Undvik skiftscheman med fler än tre nätter i rad
Återhämtning är viktigt; minst 11 timmar mellan pass och minst 28 timmar vid byte från nattarbete till annat skift. Otillräcklig tid för återhämtning är kopplat till minskad sömn, sömnighet och högre nivåer av upplevd stress.

Erbjud medicinska kontroller vid nattarbete
Det är obligatoriskt för arbetsgivare att erbjuda sina anställda medicinska kontroller vid nattarbete. Syftet är bland annat att hitta personer i riskzonen för ohälsa relaterad till nattarbete, så att man kan erbjuda förebyggande insatser. Det kan handla om personer med diabetes eller andra kroniska sjukdomar där det är svår att upprätthålla rutiner kring mat och medicinering vid oregelbundna arbetstider. Det kan också handla om personer med ohälsa som gör att de har större risk att drabbas av sjukdom vid skift- och nattarbete, till exempel de som redan drabbats av en hjärtinfarkt.

Arbetsgivare ska erbjuda medicinska kontroller vid nyanställning i nattarbete, eller inom tre månader om den anställde byter från dagarbete till nattarbete eller skiftarbete där nattarbete ingår. Därefter ska man erbjuda kontroller med högst sex års mellanrum för arbetstagare under 50 år och med högst tre års mellanrum för arbetstagare över 50 år. För att medicinska kontroller ska kunna få avsedd effekt behöver man göra dem regelbundet, och åtgärda ohälsa vid behov.

Organisera skiftlag med olika erfarenheter
För att minska risken för felhandlingar och olyckor bör ni planera skiftlagen så att det finns både erfarna och nyare medarbetare i teamet, så att de nyanställda kan då stöd av de erfarna. Det gäller även vid plötsliga arbetstoppar.

Ta särskild hänsyn till gravida
En arbetsgrupp med nordiska specialister har rekommenderat att gravida ska arbeta maximalt en natt per vecka för att minska risken för att föda för tidigt eller för missfall. Gravida har alltid rätt till individuell riskbedömning, rådgivning, och vid behov, omplacering (oavsett om de arbetar natt eller inte). Arbetsgivaren kan ta hjälp av företagshälsovården för medicinska kontroller och för riskbedömningar för gravida.

Så kan medarbetare motverka riskerna

Ät rätt
Forskning har visat att nattarbetare som äter sina mål inom en 10-12-timmars tidsram och fastar resten av tiden gynnas hälsomässigt. En bra rutin är att äta tidigt på kvällen, och att sedan äta nästa mål efter att man sovit – undvik alltså frukost direkt efter nattskiftet.

Undvik nattkaffet
Kaffekoppen kan kännas extra lockande för att försöka hålla sig vaken och alert, men det är bäst att skippa kaffet under natten. Däremot kan koffein vid 20-tiden förskjuta frisättningen av melatonin – ett ämne som gör dig sömnig – och därmed minska risken för att bli trött för tidigt under natten.

Motionera
Att träna på kvällen har visat sig vara bra för den som arbetar nattskift. Det beror på att melatonin också blir förskjutet vid kvällsträning, vilket gör det lättare att somna när nattpasset väl är avklarat.

Hantera dagsljuset
När man åker hem på morgonen efter nattskiftet kan man sätta på sig solglasögon för att lura kroppen att det är dags att sova. Dagsljuset kommer annars väcka kroppen. Samma princip gäller när medarbetaren kommer hem; dämpat ljus främjar en bättre sömn.

Gör rum för att sova
Det hjälper att hålla sovrummet mörkt och svalt, och att undvika skärmar innan man går och lägger sig. Om man behöver extra sömn kan man försöka ta en kort tupplur innan nattpasset.

Ta D-vitamin
Om man ofta arbetar nattskift kan det vara bra att ta D-vitamintillskott för att kompensera för bristen på dagsljus. Den bästa tidpunkten för att ta det är sent på eftermiddagen; då minskar melatoninproduktionen.

JENNIE JENSEN

Källor:
Att planera skift- och nattarbete i vård och omsorg (regionstockholm.se)
Experten: Så klarar du av det skadliga nattarbetet – Sekotidningen

Qurant Företagshälsa hjälper företag att förebygga ohälsa med hälsotester, arbetsmiljöarbete och mycket mer. Boka ett digitalt möte för att veta hur vi kan hjälpa just ditt företag.

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR