Kundcase

Abba-Björns hotell satsar på en god miljö för både gäster och medarbetare

Hotell Slottsholmen i Västervik

Förståelse för olikheter och tydliga verktyg för att se hur organisationen mår. Det är några av ingredienserna i hotellet Slottsholmen i Västerviks framgångsrecept för en välmående arbetsplats.

Slottsholmen i Västervik inhyser hotell, spa och restaurang, delvis på flytande fastigheter. Anläggningen är Björn Ulvaeus investering i sin barndomsstad och familjeföretaget drivs idag av vd tillika Björns dotter, Anna Ulvaeus.

Här arbetar cirka 55 tillsvidareanställda medarbetare med totalt 12 nationaliteter inom en rad olika verksamhetsdelar så som kök, servis, spa, disk, housekeeping och sälj, för att nämna några.

– För att verksamheten ska fungera som allra bäst krävs det att det är högt i tak. Det berättar Kristin Gustavsson som är hotellchef.

Så byggs en välmående arbetsplats

För att få till den öppna företagskulturen har anläggningen arbetat kring hur de vill ha det tillsammans på jobbet. Kristin Gustavsson nämner också pulsmätningar för att mäta trivseln, friskvårdsbidrag, tillgång till gym, personalaktiviteter och utbildningsinsatser som förebyggande investeringar som tillsammans skapar en välmående arbetsplats. Slottsholmen har också investerat i system från Qurant.

– Qurant är plattformen där vi hanterar sjukskrivningar och välmående och får hjälp att hantera olika ärenden, säger Kristin Gustavsson.

”Qurant är en god investering”

Slottsholmen valde Qurant efter att ha övervägt olika alternativ, berättar Kristin Gustavsson.

– Tanken att knyta oss till en företagshälsovård hade funnits en längre tid och Qurants hälsoportal kändes som ett modernt, tillgängligt och kostnadseffektivt verktyg. Vi har blivit positivt överraskade av Qurant, det har alltid varit väldigt smidigt. Jag tycker det är en god investering eftersom det annars tar ganska mycket tid från oss ledare att hantera sjukskrivningar. Att då ha ett verktyg som hanterar det per automatik, det är väldigt mycket värt. Dessutom är det en trygghet för de anställda och ett sätt för oss att behandla alla likvärdigt.

Ett tidsbesparande system som ger en bild över hälsoläget

Sjukskrivningar är i regel tidskrävande för chefer och arbetsgivare att administrera och kräver mycket kunskap.

Kristin Gustavsson Slottsholmen

Kristin Gustavsson

Hotellchef, Slottsholmen

– Där är Qurant fenomenala. De är tillgängliga och kommer in som en tredje part med mycket kunskap kring olika ärenden. Så genom Qurant har vi fått ett bra stöd både för de anställda och för oss som ledare. Det är väldigt tidsbesparande och dessutom kan vi se svart på vitt hur vi ligger till. Det finns många andra system, men med Qurant slipper man skapa sig sin egen bild, här får man det automatiskt.

Ett bra stöd för cheferna

För Slottsholmens ledare innebär Qurant att de får stöd i frågor som kan vara svåra att navigera i utan professionellt stöd. Till exempel att hantera ämnen kring psykisk ohälsa.

– Fördelen med Qurant är att vi får vägledning och fakta så att vi vet att vi tar rätt väg och att vi behandlar alla medarbetare på samma sätt.

Sedan Slottsholmen tog in Qurant och började arbeta strategiskt med hälsofrågor så har personalomsättningen minskat och Kristin Gustavsson ser att gemenskapen över avdelningsgränserna har stärkts. Dessutom har hon mer än en gång sett tidigare medarbetare komma tillbaka, det finaste kvittot hon tycker att de kan få på att de skapat en bra arbetsplats tillsammans.

– När man investerar i personalen så ger det en stabilitet och minskar personalomsättningen. Vi vill ju ha medarbetare som mår bra och trivs hos oss. Alla företag vill ha ett gott renommé, man vill vara en attraktiv arbetsplats. Det får man på köpet om man har personal som sprider det goda ordet. Så självklart är kulturen a och o för en fungerande verksamhet.

JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR