Ekonomi

Ge stöd åt medarbetare som har det svårt med ekonomin

Ola Palmgren, presskontakt på Handels.

Stigande räntor och det höga elpriset är några av faktorerna som skapat ekonomisk oro. Har du medarbetare som har det svårt med ekonomin? Det finns saker du som arbetsgivare kan göra. Medarbetare som slipper bekymra sig kan lägga mer tankekraft och energi på sitt arbete.

Vem som helst kan drabbas av ekonomiska problem. Att leva med ekonomisk stress är jobbigt och påverkar ofta hälsan. Idag har omkring 400 000 personer skulder hos Kronofogden och det totala skuldbeloppet överstiger 101 miljarder kronor, enligt Konsumentverket.

Att den ekonomiska oron har ökat på sistone bekräftar fackförbundet Handels som märkt att fler är ledsna och oroliga över sin ekonomi
– Vi får allt fler frågor från våra medlemmar om hur de kan vända på kronorna för att få ekonomin att gå ihop, säger Ola Palmgren, presskontakt på Handels.

Oron skapar osäkerhet och stress

Oron över ekonomin spiller också över på arbetsplatserna där det uppstår frågor om vem som egentligen får extratimmar, om det finns några.
– Man upplever inte alltid att de fördelas rättvist så det ökar otryggheten på arbetsplatsen, säger Ola Palmgren.

Tydlighet och bättre villkor minskar oron

Inom handeln arbetar många på timmar för att arbetsgivarna vill ha flexibilitet. Ola Palmgren säger att det skulle öka tryggheten om arbetsgivarna i högre grad kunde ange hur många arbetstimmar och OB-timmar de faktiskt kan erbjuda. På så vis får medarbetarna en tydligare bild över hur deras inkomst kommer se ut framöver.
– Som det är nu finns det en stor osäkerhet. En osäkerhet som leder till stress, sjukskrivningar och en hög personalomsättning eftersom många ser sig tvungna att byta bransch för att få en tryggare inkomst. Arbetsgivare skulle vinna på att se över villkoren och vara mer transparenta med hur det ser ut med timmar och OB-tid, säger Ola Palmgren.

Våga prata om ekonomi

Personer som drabbas av ekonomiska problem och oro känner ofta skam över sin situation och det är inte ovanligt att försöka dölja problemen. Det viktiga budskapet till dessa personer är: du är inte ensam och det finns hjälp att få.
– Ju bättre vi blir på att prata om ekonomi och de problem som kan uppstå, desto mer kan vi lära och stävja problemen från att bli alltför svåra. Arbetsplatsen är en av de arenor där privatekonomi skulle kunna bli ett mer naturligt samtalsämne. Redan idag erbjuder somliga arbetsgivare sina medarbetare privatekonomisk rådgivning som en del av förmånspaketet. Vi i företagshälsan kan också hjälpa till att fånga upp och hantera oro, säger Elin Arnell, vd på Qurant.

Fakta

Så här kan du inleda ett samtal om ekonomisk oro

Följande frågor föreslår Konsumentverket för att inleda ett samtal om skulder, men de kan lika gärna användas kring generell oro om privatekonomi.

  • Hur skulle du beskriva att din ekonomi mår idag?
  • Vilka idéer har du för att din ekonomi ska må bättre?
  • Vem/vilka kan stötta dig på bästa sätt?

Hjälp medarbetarna att söka stöd

Alla kommuner ska erbjuda privatekonomisk rådgivning genom det som kallas budget- och skuldrådgivning. Kanske kan du sätta upp kontaktuppgifterna till er/a kommuners budget- och skuldrådgivare på anslagstavlan i personalrummet eller på ert intranät? Konsumentverket, Kronofogden och Finansinspektionen har tagit fram foldern ”Hur mår din ekonomi?”. Tanken är att använda foldern som en ingång till samtal om privatekonomi eller för att dela ut i till exempel personalrum. Foldern innehåller en självskattning och konkreta tips för att få ordning på sin privatekonomi. Den finns att skriva ut via länken Hur mår din ekonomi? (konsumentverket.se)

Mer material att ladda ner

Har du medarbetare som uttrycker, eller som du misstänker har, ekonomisk oro? Här finns länkar till material som du kan ha nytta av för att stötta dessa individer.

Fakta

Fem tips när ekonomin inte mår bra

I foldern ”Hur mår din ekonomi?” från Konsumentverket listas följande tips:

  • Betala hyra, el och mat först. Därefter är medicin och hemförsäkring viktiga utgifter. Om pengarna inte räcker måste du prioritera.
  • Fundera över ditt bästa råd till dig själv. Vad kan du förändra för att din ekonomi ska bli bättre?
  • Kan du minska dina utgifter? På hallåkonsument.se hittar du bra information om pengar och ekonomi.
  • Ta kontakt med den du är skyldig pengar. Kanske kan du stoppa räntekostnader och extraavgifter.
  • Ta hjälp! Det är aldrig för sent att ta hjälp. Alla kommuner erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Kontakta din kommun för att få veta mer. Prata även med någon närstående du har förtroende för.
JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR