Hälsa och friskvård

Bleisure – en växande trend som främjar hälsa och klimat

75% av alla som reser i jobbet rapporterar ökade stressnivåer och försämrad hälsa medan fritidsresor har visat sig öka motivation, välmående och allmänt hälsotillstånd. Nu väljer allt fler att slå ihop dem vilket resulterat i fördelar för arbetsprestation och hälsa – samt en ny möjlighet för hotellindustrin.

Efterdyningarna av covidpandemin har fått oss alla att söka en bättre balans mellan vårt arbete och privatliv. Detta visar sig inte minst hos arbetsresenärerna där trenden med kombinerad arbets-och nöjesresa växer sig allt starkare.


Arbetsresor tär på hälsan
Att resa i jobbet har historiskt haft en air av glamour kring sig. Tanken att kunna upptäcka världen på arbetsgivarens bekostnad tedde sig som en dröm för många. Men vardagen visade sig oftast var något annat. 75% av alla som reser för arbetet rapporterar ökade stressnivåer. Privatlivet blir lidande av all tid borta, jet-lag, tidspress, sämre matvanor och praktiska men oattraktiva hotellrum är närmare verkligheten. Samtidigt visar studier att fritids – och nöjesresor förbättrar både den fysiska såväl som den mentala hälsan, stärker motivation och till och med kan rädda ditt äktenskap. Fanns det möjligen ett sätt att kombinera risken med arbetsresor med fördelen av de privata nöjesresorna? Svaret blev bleisure (business + leisure)!

Hotellen anpassar sitt erbjudande
Idag blir det allt vanligare att synnerhet yngre generationer förlänger sin jobbresa med några dagars nöje. Hela 89% av de tillfrågade i en undersökning gjord av American Hotel & Lodging Association svarade att de ville förlänga sin jobbresa med nöje. Det betyder att hotellbokningarna görs med fokus på semesterdelen snarare än ett praktiskt (billigt) hotell för affärsresenären. Hotellen som hänger på bleisuretrenden måste dels kunna erbjuda snabbt och pålitligt wi-fi, bra arbetsytor samt 24-timmarsservice samtidigt som de också tillhandahåller spa, gym, restauranger och pool.

Bleisure förbättrar hälsan – och arbetsprestationen
Möjligheten att på detta sätt kombinera arbete med nöje hjälper människor att förbättra balansen mellan de två och således uppleva ett ökat välbefinnande generellt, minska stress samt såklart få ökad motivation till att resa i jobbet. Många resenärer återkommer dessutom till samma destination vilket ger dem större kunskap om området och människorna som bor där – vilket i sin tur leder till förbättrade arbetsrelationer. Man kan förenklat säga att bleisure höjer kvaliteten på arbetsinsatsen. Alla är vinnare helt enkelt.

Minskar din klimatpåverkan
Resande har definitivt minskat som svar på att flygskammen har vuxit. Efter pandemin har också de digitala mötena ökat enormt. Men många arbetsrelationer kräver en personlig kontakt och ett fysiskt möte. Genom att kombinera arbetsresor med nöjesresor kan resenärer spara en flygresa och därmed minska sin klimatpåverkan. Goda nyheter för affärsresenärer eftersom marknaden knappast verkar minska. Sedan 2015 har resandet ökat mellan 6–7% för varje år. Enligt en undersökning gjord av Expedia ingår idag en nöjeskomponent i så många som 43% av alla jobbresor. Familj och nöje bli en allt mer självklar del av affärsresorna. Dags för hotellen att se över sina spamöjligheter.

Vill du veta mer om hur Qurant hjälper företag inom hotell & restaurang?  kontakta oss

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR