Ledarskap

Kan destruktivt ledarskap vara framgångsrikt?

chef står framför bord med fyra anställda

Är du en destruktiv chef? Troligtvis inte. Ett av problemen med destruktiva ledare är att de sällan reflekterar över sitt ledarskap. Så om du läser det här är du troligtvis nyfiken och intresserad av att skapa medvetenhet kring ditt eget eller någon annans ledarskap.

Hur vet jag om jag är en destruktiv chef?

Maria Fors Brandebo, lektor och docent i ledarskap, säger att om du ens reflekterar över ditt ledarskap så är det en väldigt bra början. Du har då troligtvis så pass mycket medvetenhet kring ditt beteende att du själv hade sett varningssignalerna. Och om du upplever din personal som gnällig så ska du nog egentligen bara vara tacksam. Rädda medarbetare är nämligen oftast tysta medarbetare. De vet att deras despotiska chef inte är mottaglig för kritik och inte heller öppen för förändring. Dessutom kan de ha sett hur de kollegor som vågat yttra sig har frusits ut av chefen efteråt. Om du får kritik av din personal är det troligtvis bara för att de litar på dig och känner en viss trygghet.

Lätt att fokusera på det negativa

En av anledningarna till att destruktivt ledarskap utmärker sig så, har Maria kommit fram till i sin forskning, är att bra saker har en tendens att överskuggas av de negativa.

– Tidigare så trodde man att ett misslyckat ledarskap berodde på att chefen saknade goda kvalitéer och egenskaper, men idag vet man att så inte är fallet. De negativa får dock övertag, förklarar Maria.

Under hennes forskning kom hon bland annat över en artikel som heter ”Bad is stronger than good”. Den har fått stort genomslag i forskarvärlden och visar att dåliga saker producerar större, mer konsekventa, mer fångfacetterade och mer omfattande effekter än bra. Detta tror man beror på att människosläktet har överlevt genom att vi lär oss mer av det som är dåligt; som kan skada eller döda oss. Det finns ju mängder av exempel på detta. Sannolikheten att du minns en mardröm är till exempel mycket större än en positiv dröm. Precis som att du om du får två komplimanger och en negativ kommentar så finns risken att du efteråt bara kommer ihåg den negativa.

Ett destruktivt ledarskap kan vara lönsamt på kort sikt – men katastrof i längden

Ett problem är att destruktivt ledarskap faktiskt leder till resultat. Rädslostyrda anställda som arbetar under hård press och hot kan bli effektiva på att nå sina mål och det kan kännas som att produktionen löper på bra. Precis som ett passivt destruktivt ledarskap kan skapa ambitiösa och lojala medarbetare som tar över sin ledares arbetsuppgifter och gör mer än vad som förväntas av dem. Detta orkar ingen i längden.

Forskningen visar också att ett destruktivt ledarskap skapar medarbetare som har en negativ syn på hela organisationen, har lägre tillit till ledare såväl som kollegor, löper ökad risk för stress och emotionell utmattning och presterar sämre. Det destruktiva ledarskapet sätter prägel på hela företagskulturen och blir en norm. En lyhörd och konstruktiv ledare skapar en bättre arbetsmiljö och i förlängningen ett välmående företag.

Källor:
Bad is stronger than good
Seminarie: Destruktivt ledarskap – Maria Fors Brandebo

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR