Vanligaste orsakerna till anmälan av arbetsrelaterade sjukdomar


Hälsobloggen

De vanligaste orsakerna till anmälda arbetssjukdomar i Sverige förra året var gruppen kemiska och biologiska faktorer följt av organisatoriska och sociala faktorer.

Jämfört med 2019 bidrog covid-19 pandemin kraftigt till de extremt många anmälningarna relaterade till smitta i gruppen kemiska och biologiska faktorer. Anmälningsorsaker i gruppen organisatoriska och sociala faktorer var exempelvis stress, hög arbetsbelastning, små möjligheter att påverka arbetets utförande eller samarbetet med kollegor och chefer. Områden som konstant ligger till grund för mycket korttidsfrånvaro. De ergonomiska belastningsfaktorerna utgjordes bland annat av tunga lyft och förflyttningar av bördor, ensidigt och monotont arbete samt olämpliga arbetsställningar.

– Under pandemin har vi haft ett ökat antal smittorelaterade samtal från medarbetare, men även från chefer som på olika sätt haft särskilda utmaningar för att klara av läget. Där har de kunnat vända sig till oss för samtal om vägledning och förslag på individuella lösningar, så kallat chefsstöd, säger Jenny Dahlberg, leg. Företagssjuksköterska, Qurant.

Orsaker

Tabellen nedan visar anmälda arbetssjukdomar efter exponeringsfaktor år 2020 för både arbetstagare och egenföretagare.

 

Så såg det ut per bransch

Tabellerna nedan visar anmälda arbetssjukdomar per 1 000 sysselsatta kvinnor respektive män efter exponeringsfaktor och näringsgren på avdelningsnivå år 2020. Arbetstagare och egenföretagare.

         Kvinnor

x

         Män

 


Se hur mycket sjukfrånvaron kostar ditt företag

Vet du hur mycket sjukfrånvaron kostar ert företag eller organisation? Med nedan uträkningsmodell kan du på ett enkelt sätt få en ungefärlig summa. Fyll i formuläret så får du uträkningen till din e-post från Qurant Företagshälsa.

Fyll i formuläret – få uträkningen till din e-post

  • Hidden
  • Hidden

Läs mer om uträkningsmodellen i bloggen Vad kostar sjukfrånvaron? Kalkyl och uträkning

KONTAKTA QURANT

 

Källa: Arbetsmiljöstatistik Rapport 2021:01 

Hälsobloggen

16 september, 2021
Upptäck missbruket som eskalerat under pandemin och som döljs bakom skärmen
Läs mer
14 september, 2021
Frånvaroorsaker vi sällan vågar prata om
Läs mer
1 september, 2021
Maria drivs av att utrota utmattningssyndrom
Läs mer