Hälsa och friskvård

Vad vill Gen Z ha från arbetsgivare? 

Illustration av två unga personer som tar en selfie

I takt med att den psykiska ohälsan på arbetsplatser ökar, ökar även medarbetares benägenhet att säga upp sig från arbetsgivare som inte stöttar deras välmående. Åtminstone bland Gen Z. Men hur kan arbetsgivare vända trenden och behålla medarbetare? Här går vi igenom vad Gen Z värderar högt på arbetsplatser och hur arbetsgivare kan attrahera unga talanger.   

Det värderar Gen Z på arbetsplatsen  

Gen Z kallas den generation som är födda mellan 1997 och 2012. Med en ålder på upp till 27 år är det inte långt kvar till en stor del av arbetskraften definieras av den nya generationen. Men hur skiljer sig egentligen denna generations medarbetare från tidigare? Generation Z är uppväxta med digital teknik och en ökad medvetenhet om psykisk hälsa, vilket innebär att de har annorlunda  perspektiv på arbete jämfört med tidigare generationer. Samtidigt är den nya generationens arbetstagare mer benägna att utmana förlegade arbetskulturer och förväntar sig i större utsträckning en arbetsmiljö som prioriterar deras välmående.  

Stöd för psykisk ohälsa  

Hela 86% av Gen Z anser att företag bör erbjuda stöd för psykisk ohälsa. Dessutom är nästan hälften beredda att avsluta en anställning eller arbetsroll om den påverkar deras välmående negativt. Det är därför avgörande för arbetsgivare att aktivt arbeta för att skapa en arbetsmiljö där medarbetarnas psykiska hälsa prioriteras.   

Balans framför prestige  

Balans mellan arbete och fritid är högt värderat bland Gen Z, och nästan hälften värderar flexibla arbeten över prestigefyllda men stressiga roller. Samtidigt som flexibilitet alltmer ses som en grundläggande förväntning snarare än en förmån, ökar även efterfrågan på mindre stressfyllda jobb i takt med att stressen i arbetslivet fortsätter stiga. 

God arbetsmiljö  

Generation Z är mycket medvetna om vikten av en respektfull arbetsmiljö och är mer benägna att rapportera negativa beteenden än tidigare generationer. Därför är det viktigt att företag aktivt arbetar för att skapa en trygg och inkluderande arbetsplats. För att uppnå detta krävs ett starkt fokus på psykologisk trygghet, öppen kommunikation och empatiskt ledarskap. En god arbetsmiljö bygger också på en känsla av gemenskap och socialt stöd från kollegor, vilket är till stor del påverkar trivseln. Brist på detta kan snabbt leda till högre personalomsättning, särskilt hos Gen Z, som värdesätter samarbete och att vara en del av ett sammanhållet team.  

Utan hälsosatsningar riskerar företag hög personalomsättning  

Arbetsrelaterad stress och ohälsa är en stor orsak till att medarbetare känner sig missnöjda i sin tjänst. Samtidigt är Gen Z mer benägna att byta jobb, framförallt om jobbet bidrar till psykisk ohälsa. För företag innebär detta både ökade kostnader genom rekrytering och utbildning, samt störningar i teamdynamiken. Dessutom medför en hög personalomsättning ofta en sämre sammanhållning inom arbetsgruppen och kan även skapa ineffektivitet.    

Men det är viktigt att arbetsgivare undersöker och känner till orsakerna bakom uppsägningar. Faktum är att hälften av uppsägningar överlag kan kopplas till psykisk ohälsa. Här har arbetsgivare därmed stora möjligheter att påverka personalomsättningen genom att arbeta hälsofrämjande. Investeringar i medarbetarnas hälsa är på så sätt en långsiktig lösning för att minska personalomsättningen och behålla talangfulla medarbetare.  

Så behåller du unga medarbetare – det vill Gen Z ha från arbetsgivare  

Gen Z sätter press på företag att arbeta nytänkande och hälsofrämjande. Samtidigt innebär dessa anpassningar en bättre arbetsmiljö för alla medarbetare, och företag som anpassar sig till Gen Zs värderingar kommer att få mer välmående och framgångsrika arbetsplatser.  

Inför smidiga digitala lösningar  

Gen Z har vuxit upp med teknik och har därmed arbetspreferenser präglade av digitala lösningar. För att möta dessa behov bör arbetsgivare implementera digitala verktyg som gör arbetsdagen mer effektiv. En digital hälsoportal ger arbetsgivare och chefer möjlighet att enkelt följa företagets eller arbetslagets hälsa, och gör att arbetsgivare kan ta välgrundade beslut baserat på aktuella data.  

Se över ledarskapet  

Inkludering, respekt och öppen kommunikation är A och O på arbetsplatser, inte minst för den yngre generationen. Ett gott ledarskap är någonting som alla chefer behöver utveckla för att bygga en arbetsmiljö där medarbetare känner sig värderade och förstådda. Som arbetsgivare är det därför viktigt att stötta chefer i deras ledarroll. Här kan även ett professionellt chefsstöd vara nödvändigt.  

Investera i hälsofrämjande åtgärder  

Genom att förebygga ohälsa och arbeta med tidiga åtgärder har företag mycket att vinna. Kartlägg grunden till problem i den psykologiska arbetsmiljön för att kunna sätta in åtgärder där det behövs. Ta hjälp av förebyggande verktyg som hälsobarometrar. Här kan företagshälsovården vara ett avgörande stöd för att tidigt identifiera och adressera risker för ohälsa.  

Välj en hälsopartner som matchar Gen Zs krav  

Qurant erbjuder digital sjuk- och friskhantering och moderna verktyg för att förebygga ohälsa, minska sjukfrånvaro och assistera vid rehabilitering. Vår digitala hälsoportal samlar alla hälsoärenden på ett ställe och ger chefer och ledningsgrupp tydlig statistik över hälsa och frånvaro på individ-, grupp- och företagsnivå. Med data och personligt stöd till ansvariga chefer gör vi det enkelt för personalansvariga att skapa sig en bild över hälsoläget i organisationen och sätta in rätt insatser i ett tidigt skede.   

Boka ett möte för att prata mer om hur vi kan stärka ditt företags hälsoarbete.

Läs mer:

Vad alla chefer behöver veta om Gen Z

Fyra skäl att välja ett digitalt system för företagshälsa

ERIKA GIDÉN

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR