Nyheter

Utmattningssyndrom tas bort som diagnos  

Person med utmattningssyndrom

Från och med 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom ur det svenska sjukvårdssystemet, när Världshälsoorganisationen (WHO) inför sitt nya internationella diagnossystem, ICD-11. Beslutet påverkar inte rätten till sjukpenning, men väcker viktiga frågor om hur vi fortsätter att hantera utmattning på arbetsplatser. 

I Sverige sjukskrivs omkring 20 000 personer varje år med diagnosen utmattningssyndrom. Men trots att denna diagnos tas bort, kommer det inte att påverka den sjukskrivnes rätt till stöd eller ersättning från Försäkringskassan. ”Försäkringskassan bedömer inte sjukpenning utifrån diagnoser utan baserat på arbetsförmågan”, berättar Charlotte Strindberg i en nyhetsartikel från Försäkringskassan.  

Så varför tas utmattningssyndrom bort som diagnos? Det är en diagnos som endast används i Sverige, och som nu tas bort när WHO inte längre vill se nationella diagnoser. Det betyder att utmattning som diagnos inte kommer att finnas med på den internationella listan av sjukdomar och tillstånd. 

Med förändringen på gång är det många som undrar vad detta egentligen innebär. Experter betonar att det är viktigt att säkerställa att personer som lider av utmattningssyndrom fortsatt får det stöd de behöver. Utmattning försvinner inte – snarare kommer nya sätt att hantera och förstå detta tillstånd att utvecklas. För både arbetsgivare och medarbetare innebär detta att det blir ännu viktigare att jobba proaktivt för att undvika långvarig utmattning och stötta drabbade medarbetare. 

 

ERIKA GIDÉN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR