Psykisk hälsa

Tre viktiga steg för att hjälpa medarbetare vid psykisk ohälsa

Illustration av en man som håller ett paraply över en ledsen kvinna

Psykisk ohälsa stod för cirka 47 procent av alla långtidssjukskrivningar 2023. Många kommer alltså att stöta på kollegor med psykisk ohälsa under sin karriär. Här går vi igenom hur du som chef kan hjälpa medarbetare som har det svårt.

Psykisk ohälsa är ett kostsamt problem för både individer och arbetsgivare: I genomsnitt tar långtidssjukskrivningar för psykiatriska diagnoser 90 dagar, jämfört med 49 dagar för samtliga diagnoser.

Om man hjälper drabbade medarbetare snabbt, effektivt och med empati så har de en bättre möjlighet att återhämta sig och återvända till både vardagslivet och arbetet. Därför bör chefer och arbetsgivare ha kunskap och strategier för att bemöta psykisk ohälsa redan innan olyckan är framme.

I webbinariet Chef: Så hanterar du psykisk ohälsa på jobbet delade Annicka Toppe, företagssköterska, stress- och hälsocoach, med sig av tre viktiga steg att ta när du är orolig för en medarbetare.

Läs vidare nedan, eller se hela webbinariet här.

Steg 1: Öppen och stödjande kommunikation

Börja med att notera det som gjort dig orolig – kanske medarbetaren har upprepad korttidsfrånvaro, har blivit mindre produktiv, eller verkar nedstämd eller irriterad. Förklara sakligt det du sett för medarbetaren och gör ditt bästa för att lyssna utan att döma. Ibland är det lättare att samtala under en lättare aktivitet, exempelvis en promenad.

Annicka Toppe framhåller att det är viktigt att inte dra tidiga slutsatser:
– Vi kanske tänker direkt att ”det där har jag hört förut, nu förstår jag”. Men ett samtal kan ta väldigt oanade riktningar, så häng kvar i tystnaden och stanna i nuet med din medarbetare.

Hon föreslår att man i stället för att fråga ”hur mår du?”, provar sig fram med ”hur har du det?”. Vid den första frågan vet vi sannolikt redan svaret och går direkt in på något som medarbetaren kanske inte vill prata om, vilket kan resultera i ett alltför kort samtal. ”Hur har du det?” är däremot en mer öppen fråga och ger medarbetaren valfrihet kring var de påbörjar dialogen om sin situation.

En effektiv strategi för att visa att medarbetaren är sedd och uppmuntra hen att öppna upp sig är så kallade motiverande samtal. Utgå då från akronymen BÖRS:

  • Bekräfta
  • Öppna frågor
  • Reflektera
  • Sammanfatta

Steg 2: Stöd och resurser

Vid det här laget har du antagligen en idé om hur allvarligt medarbetarens problem är, deras symptom och bakomliggande orsaker. Inled då ett mer strukturerat samtal, eller kartläggning, kring medarbetarens situation och behov. På Qurant kallar vi det för hälsosamtal, och det hålls med fördel mellan chef och medarbetare då de står närmast varandra i det dagliga arbetet. Vid behov kan även en av våra företagssköterskor bistå som en kunnig, oberoende tredje part.

Målet med samtalet är att förstå hur arbetsplatsen bäst kan hjälpa medarbetaren. Det är bra att redan innan veta vilka resurser ni kan erbjuda. Exempelvis:

  • Stödsamtal
  • Hälsokontroller, om medarbetaren har fysiska symptom
  • Kontakt med HR eller företagshälsovården

Om medarbetaren lider av allvarligare psykisk ohälsa eller suicidtankar bör ni också rekommendera att de tar kontakt med vården.

Steg 3: Regelbunden uppföljning

När du har fått en tydligare bild av medarbetarens tillstånd och behov så bör ni tillsammans skapa en plan för stöd och arbetsanpassning. Det är viktigt för både arbetsgivare och medarbetare: Om ni erbjuder rätt resurser tidigt har ni en god chans att förhindra att medarbetaren behöver omfattande rehabilitering eller en långvarig sjukskrivning.

Vid en sådan process är det arbetsgivarens ansvar att följa upp planen och erbjuda kontinuerligt stöd, men även medarbetaren behöver vara mottaglig och motiverad att följa planen.

En handlingsplan är ett bra första steg. Där överväger ni tillsammans en lämplig balans av krav och resurser: Vad orkar medarbetaren göra, och vilket tempo är lämpligt?

Vid svårare problem kan en rehabiliteringsplan bli aktuellt. Där förtydligar ni vilka resurser medarbetaren har att använda sig av, vem som ansvarar för vad, och hur och när ni ska följa upp processen.

Det finns ett flertal anpassningsåtgärder som kan hjälpa den som lider av psykisk ohälsa. Bland annat minskad arbetsbelastning, hjälp med prioriteringar, möjlighet att arbeta avskilt, andra arbetstider och handledning.

Sammanfattning

Psykisk ohälsa har blivit allt vanligare sedan arbetsmarknaden gick från att kretsa kring industriarbete, till tjänstemannajobb. Många chefer upplever det som svårare att hantera psykisk än fysisk ohälsa, men med rätt verktyg kan man både hjälpa sina medarbetare och förhindra långa sjukskrivningar.

När du är orolig för en medarbetares psykiska välmående bör du inleda med ett öppet samtal för att bättre förstå deras situation. Därefter kan du erbjuda lämpliga resurser, skapa en plan för arbetsanpassning och återhämtning, och vara ett kontinuerligt stöd för dem på vägen tillbaka till sitt vanliga liv.

Vi på Qurant Företagshälsa hjälper företag att upptäcka ohälsa tidigt och erbjuda snabb hjälp vid psykisk ohälsa, sjukdom eller skada. Boka ett möte så berättar vi mer.  

WEBBINARIUM

Vill du veta mer om just psykisk ohälsa? Se hela inspelningen av webbinariet med Annicka Toppe:

Chef: Så hanterar du psykisk ohälsa på jobbet

KARIN MOESTAM
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR