Stress är en stor orsak till ohälsa och kan orsaka såväl psykiska som fysiska sjukdomar och skador. Men fysisk träning är en effektiv metod för att motverka stress och gör oss mer motståndskraftiga.
Ett av de största hoten mot folkhälsan i världen är stress som orsakar till exempel ångest, oro och depressioner. Bara depression har idag omkring 350 miljoner människor runt om i världen.
Förebygg stressrelaterad ohälsa
I boken ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan” varvas forskningsrön med konkreta träningstips av författarna Helena Bellardini och Michail Tonkonogi med förhoppning att kunna bidra till bättre förståelse för hur man kan använda träning för att motverka och förebygga stressrelaterad ohälsa.
Vi vill lyfta fram den starka kopplingen mellan det fysiska och det psykiska. Kroppen är en helhet och stressrelaterad ohälsa kan påverkas genom fysisk träning. Få behandlingsmetoder är lika effektiva och har så få biverkningar. Det är egentligen inte ekonomiskt försvarbart att inte använda det säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap.
Vältränade muskler motverkar stress
I boken visar författarna hur träning påverkar oss på en rad olika plan. Till exempel har vältränade muskler visat sig ha höga halter av ett enzym som bryter ned ämnen som bildas vid stress. På så sätt kan vältränade muskler rensa kroppen från skadliga ämnen på ett sätt som liknar njurarna och levern. Vetenskapliga studier visar även på hur fysisk aktivitet kan ha avsevärda positiva effekter på hjärnans kognitiva förmåga och uppmärksamhet.
Träning ska vara enkelt
I boken tar författarna även fasta på att träning behöver avdramatiseras. Till exempel när det kommer till att byta om inför träningen eller hur mycket tid man lägger på den. Att ta trapporna varje dag är helt enkelt bättre än att inte göra något alls.Den bästa träningen är den som blir av!
Källor Prevent Läkartidningen