Håll medarbetarnas engagemang uppe när de jobbar hemma


Arbetsmiljö | Coronavirus/covid-19 | Hälsobloggen

Tips till dig som chef när många jobbar hemma

I dessa märkliga och ovana tider där allt fler medarbetare uppmanas att arbeta hemifrån kan det vara svårt att hålla uppe motivationen, teamkänslan och välmåendet hos medarbetarna. Det kan gälla både för de som är vana och de som är ovana att jobba på distans. Konsten att leda sig själv är inte så självklar som många tror.

Så här kommer några tips till dig som är chef och ledare för ett team som under en period arbetar på distans.

👉 Sätt upp gemensamma mål och individuella mål för varje vecka

👉 Håll tät individuell kontakt med dina medarbetare. Gör det på det sätt som passar er bäst: telefon, videolänk, slack.

👉 Sätt upp kontinuerliga gemensamma virala avstämnings- och uppdateringsmöten.

👉 Uppdatera kalendrarna. Lägg in när ni är upptagna och synliggör när ni är tillgängliga för samtal.

👉 Låt “runt i kring”-snacket ta tid på både mindre och större möten. Digitala möten blir ofta mer fokuserade men vi missar “Hur var det i helgen”- snacket vid kaffemaskinen. Ta några av minuterna till att prata om läget, lunchen, barnen eller helgen.

👉 Normalisera AFK-tid, (förkortningen står för ’away from keyboard’). Alla behöver lämna tangentbordet ibland, för att t.ex. ta en fika, sträcka på sig eller gå på toaletten. Du som chef kan föregå med gott exempel genom att meddela tydligt när du tar en paus.

👉 Uppmuntra rörelse både hos dig och medarbetare. Det är lätt att bli stillasittande hemma. Har du ett telefonmöte? Gör det till en walk and talk.

👉 Ha ett digitalt gruppfika. Se till att träffas alla en gång per dag eller en gång per vecka. Gör “klockan tre fikat” digitalt.

👉 Sist, men inte mist, lita på att dina medarbetare får jobbet gjort även om de inte följer dina egna tidsmönster. Om du mejlar Pelle på morgonen och får svar först efter lunch för att han stängt av sina notiser eftersom han satt med en viktig rapport hela förmiddagen – acceptera det, utan stress.

jobba hemma

jobba hemma

Hälsobloggen

10 juli, 2020
Så hanterar vi stress – och det hjälper för oss
Läs mer
22 juni, 2020
Aktuellt från Qurants sjuksköterskor
Läs mer
Provtagning för covid-19
17 juni, 2020
Information om provtagning för covid-19
Läs mer