2024 är året då flest är sjukskrivna på grund av stress någonsin. Mellan 2019 till 2024 har antalet sjukskrivningar kopplade till stress ökat med 25 procent, och det är mammor i åldrarna 30–39 år som är mest drabbade. Här går vi igenom statistiken från Försäkringskassans nya rapport samt vad arbetsgivare bör tänka på för att minska den psykiska ohälsan.
Psykisk ohälsa är den största orsaken till långtidssjukskrivningar i Sverige. Hos kvinnor är 45 procent av långtidssjukskrivningar kopplade till psykisk ohälsa, och för män ligger andelen på 32 procent. Framförallt är det den stressrelaterade psykiska ohälsan som ökat markant, vilket tydliggjordes då Försäkringskassan i november 2024 rapporterade en historiskt hög nivå av sjukskrivningar till följd av stress.
Stressrelaterad sjukfrånvaro ökar
Våren 2019 var 34 700 medarbetare sjukskrivna på grund av stressrelaterad ohälsa, och våren 2024 hade detta antal ökat till 43 500, varav 34 300 var kvinnor. Det innebär att kvinnor stod för hela 79 procent av sjukfallen. Samtidigt innebär detta en ökning av stressrelaterade sjukskrivningar på 25 procent mellan 2019 och 2024.
Arbetsmiljöns roll i psykisk ohälsa
Det är ofta många faktorer som tillsammans leder fram till sjukskrivningar för psykisk ohälsa. Men den organisatoriska och sociala arbetsmiljöns roll i psykisk ohälsa går inte att förneka. Hela 86 procent av personer med psykiatrisk diagnos som varit sjukskrivna i sex månader ser arbetsmiljön som en bidragande faktor till deras sjukskrivning. Speciellt är det hög arbetsbelastning, stress och konflikter eller kränkande behandling som ligger bakom sjukskrivningarna. När det råder obalans mellan arbetskrav och tillgängliga resurser som kompetens, stöd och möjlighet att påverka arbetssituationen; uppstår negativ stress. Därmed har arbetsgivare stora möjligheter att påverka arbetsmiljön och därigenom medarbetares stressnivåer och psykiska hälsa.
TIPS
Vad kan arbetsgivare göra?
- Undersök hur den psykiska arbetsbelastningen ser ut för att förebygga arbetsorsakade besvär.
- Se till att ni har en rehabiliteringsplan på plats för drabbade medarbetare, och ta gärna hjälp av företagshälsan.
- Arbeta för att skapa en familjesmart arbetsplats.
Kvinnor löper högre risk för stressrelaterad sjukdom
Kvinnor är drabbade i högre grad än män. Faktum är att kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk (59 procent) som män att bli sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. Vad som delvis förklarar denna skillnad är det dubbelarbete som många kvinnor hanterar, i kombination med bristande jämställdhet. Jämställdhetsmyndigheten rapporterade så sent som 2023 att kvinnor fortfarande tar ett oproportionerligt stort ansvar för obetalt arbete i hemmet och omsorgen om barn. Denna obalans påverkar kvinnors möjligheter till återhämtning efter arbete, vilket även synliggörs i statistiken där det främst är mammor i åldrarna 30–39 år som drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa.
Jämställdhet är en fråga i både hem och arbetsliv
Arbetskrav som inte är i balans med resurser, kombinerat med en ojämn fördelning av obetalt arbete i hemmet – leder till slut till en ökad risk för stressrelaterad ohälsa hos kvinnor. För att möta dessa utmaningar krävs insatser för att förbättra arbetsmiljön och främja jämställdhet, både i arbetslivet och i hemmet.
Vi på Qurant Företagshälsa hjälper företag att tidigt upptäcka ohälsa och erbjuder snabb hjälp och vård. Boka ett möte så berättar vi mer.
Läs mer:
Tre viktiga steg för att hjälpa medarbetare vid psykisk ohälsa
Hur mycket du kan spara genom att sänka sjukfrånvaron
ERIKA GIDÉN