Hållbar Hälsa | Psykisk ohälsa och Stress

Skogsbad och hallucinogena svampar – recept mot depression?

Skogsbad och hallucinogena svampar – recept mot depression?

Frågan är lika bred som svaren är många. Meditation, KBT, samtalsterapi, antidepressiva, promenader, skogsbad – ja till och med hallucinogena svampar: recepten på bättre psykisk hälsa är oändliga. Låt oss titta lite närmare på några av de mer alternativa metoder som erbjuds.

Eftersom problemet är så utbrett är området gigantisk. Det är lätt att gå vilse i sin längtan efter hjälp. För många kan det vara svårt att acceptera att tillfrisknandet inte går snabbt, speciellt inte när man kanske har lidit i många år innan man äntligen söker hjälp. Samtalsterapi och ssri-medicin är de idag vanligaste hjälpmedlen. Men insikten om vikten av motion, sömn och kost växer. Det kan kännas förenklande men är viktiga grundläggande medel för att ens kunna ta till sig annan hjälp. Nedan bjuder vi på en inblick i några av de många, många metoder som marknaden erbjuder – eller forskar på. Mycket är fortfarande kontroversiellt och ytterst få är för hemmabruk.

EMDR

”Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy” – EMDR är en psykoterapimetod från USA som sägs hjälpa människor att minska besvären efter traumatiska upplevelser som skapat ptsd – posttraumatiskt stressyndrom. Den används också som behandling vid andra symtom som depression, ångest eller komplicerad sorg. Tekniken innebär att man med hjälp av ögonrörelser eller annan stimulering som ljud eller beröring, växelvis aktiverar båda hjärnhalvorna samtidigt som man fokuserar på traumat och de tankar, känslor och kroppsförnimmelser som är förknippade med det. Med hjälp av de specifika ögonrörelserna aktiveras det parasympatiska nervsystemet i kroppen och vi känner oss trygga, avslappnade och harmoniska. Studier har visat att behandlingar med metoden ger en tillväxt i både amygdala och hippocampus. Ett, enligt forskare, tydligt tecken på att behandlingen fungerar.

Hypnos

Hypnos har länge använts som hjälp mot allt från rökning till depression. Och forskningen visar stöd för att hypnos faktiskt kan hjälpa, mest effektivt vid ångest.  Hypnosterapi kan gå till på olika sätt, men gemensamt är man med hjälp av hypnosen försätter hjärnan i ett läkande tillstånd – inte helt olikt det vid meditation. I det tillståndet kan man med hjälp av terapeuten besöka traumatiska minnen och lära sig att acceptera dem, eller till och med omvandla betydelsen av minnet.

Ketamin

Lindring av depression är nog inte det första man tänker på när man hör ordet. Snarare hästbedövning, narkosläkemedel eller narkotika som får missbrukaren att uppleva det som att de lämnar kroppen. Ketamin har använts som berusningsmedel sedan 1960-talet och räknas som en mycket tung och livsfarlig drog. Men på senare år har det forskats en hel del på det som behandling av mentala problem. Till skillnad från KBT och SSRI-preparat så verkar den snabbt. Detta är givetvis ingenting som du ska prova hemma och används fortfarande sparsamt, men blev godkänd som behandling 2019.

Psykedeliska svampar

Nej, det är inte själva svampen som serveras – utan dess aktiva ämne psilocybin. Historiskt har psilocybin används i religiösa ceremonier långt tillbaka i tiden, arkeologer har hittat bevis på rituell och ceremoniell användning så långt tillbaka som 7000–9000 år före Kristus. Drogen är i högsta grad hallucinogen men har undersökts av amerikanska forskare som lindring av bland annat depression och alkoholism sedan 1960- och 70-talet. På grund av dess utbredda missbruk klassade de amerikanska myndigheterna den som starkt beroendeframkallande och där dog forskningen ut. Till nu. Magnetkamerabilder visar förändringar i hjärnan – också många veckor efter den psykedeliska terapin. Men forskningen är mycket omtvistad.

Meditation

Meditation är ingen mirakelkur mot depressiva tankar, men den kan hjälpa dig att känna igen tankarna och släppa dem innan de startar en negativ tankespiral. Forskning har visat att regelbunden meditation minskar stress, stärker din koncentrationsnivå och till och med kan förändra hjärnans struktur. Meditation används bland annat för att behandla posttraumatisk stress hos militärveteraner samt för ångest, depression, stress och drogmissbruk. 

Här är några exempel:

Mantrameditation

Genom att under meditationen fokusera på ett specifikt ljud eller upprepa samma ord om och om igen är idén att vi ska lugna sinnet, öka vårt fokus och släppa alla tankar. En bra meditation för dig som upplever rastlöshet och att lugna tankarna. Prova mantrameditation här

Mindfulnessmeditation

Här gäller det att försöka acceptera det som bara är. Målet är inte att tömma huvudet på tankar, vilket som bekant kan vara otroligt svårt, utan snarare bara titta på de tankar som kommer och går, acceptera dem och sedan släppa dem­ allt medan du fokuserar på din andning. Men det kan också vara så enkelt som att gå ensam i skogen utan hörlurar, lyssna på vinden som susar genom träden och kottar som knastrar under fötterna. Eller att långsamt äta en maträtt och njuta av varje tugga. Prova minfullnessmeditation här

Shakingmeditation

Det kallas shaking i folkmun men heter ursprungligen TRE – trauma-releasing exercises. Shaking ska hjälpa dig att släppa alla tankar och fokusera på kroppen. Precis som djur som skakar på sig efter en obehaglig upplevelse är idén att vi genom att skaka kroppen ska släppa eventuellt obehag men också släppa tankar, gamla inprogrammerade sanningar och vanor. Prova shaking här

Yoga Nidra

Den här meditationstekniken kallas också för yogisk sömn. Den består ofta av en kroppsscanning och ger en djup avslappning i syfte att släppa mentala och fysiska spänningar. Prova Yoga Nidra här

Det finns mycket du kan göra för att förebygga depression, ångest och stress. Som vi nämnt är kost, motion och sömn de mest basala. Men att stanna upp, våga känna efter och vara ärliga mot oss själva om vårt mående och hur vår omgivning påverkar oss är minst lika viktigt. På Qurant erbjuder vi företagshälsovård, med fokus på förebyggande. För om vi fokuserar på vad som får oss att må bra blir det också lättare att upptäcka när vi inte gör det. Och välmående människor är i slutändan det som bygger välmående företag.

Läs mer om hur Qurant arbetar med att bygga psykisk hälsa här.

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR