Att jobba i butik kan vara både stressigt och utmanande, och det är viktigt att medarbetarna har rätt stöd. Men vilka är de vanligaste problemen i butik enligt medarbetarna själva? Och framförallt: vad du som chef kan göra för att skapa en bättre arbetsmiljö för butiksanställda? Vi har samlat våra bästa tips för att hantera de utmaningarna inom retail som Handels lyfter fram.
Tryggheten brister i butikerna
En tredjedel av butiksmedarbetare har känt en ökad oro under 2024 jämfört med året innan. Otryggheten på arbetsplatsen är ett växande problem, och de som känner sig mest utsatta är ofta de som jobbar ensamma.
Chef: Så kan du minska oron
Ett första steg är att skapa en dialog om trygghet på arbetsplatsen. Uppmuntra ditt team att dela med sig av sina känslor och idéer på hur ni kan förbättra arbetsmiljön i butikerna. Tänk också på att skapa en tydlig policy för hur ni ska agera i riskfyllda situationer, till exempel vid ensamarbete eller akuta situationer Regelbundna säkerhetsutbildningar och uppdatering av säkerhetsrutiner kan också ge ett tryggare arbetsklimat.
Medarbetare vill se fler förbättringsåtgärder
Många medarbetare upplever att deras chefer inte har tillräcklig kunskap om arbetsmiljölagar och hur dessa påverkar deras arbetsförhållanden. 32 % säger att deras arbetsgivare inte vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, och 60 % tycker att arbetsgivaren borde göra mer. Här kan en företagshälsa vara en värdefull resurs för att ge chefer och medarbetare verktyg att skapa en bättre arbetsmiljö.
Vilket ansvar har jag som chef?
Som chef är det ditt ansvar att sätta dig in i arbetsmiljölagstiftning och vilka regler som gäller. Det här är ett snårigt område där många kanske inte riktigt vet hur stort ansvar de har för sina medarbetares hälsa och säkerhet. Att genomföra regelbundna riskbedömningar och åtgärda fysiska och psykiska risker kan vara avgörande. Öppen kommunikation om hur du planerar att förbättra arbetsmiljön ökar förtroendet och minskar oron bland medarbetarna.
En femtedel har upplevt trakasserier på jobbet
Tyvärr är sexuella trakasserier ett allvarligt problem som drabbar många inom detaljhandeln – särskilt unga och deltidsanställda. Hela 20 % av Handels medlemmar har blivit utsatta för sexuella trakasserier, och bland yngre medarbetare (18–29 år) är den siffran hela 31 %. Det är ett ämne som ofta inte pratas om tillräckligt men som verkligen påverkar arbetsmiljön.
Så förebygger du trakasserier
För att skapa en trygg arbetsplats är det viktigt att ha en tydlig och kommunicerad policy mot trakasserier. Alla medarbetare måste känna att de har stöd och en säker väg att rapportera trakasserier. Det kan handla om att erbjuda konfidentiella kanaler för att anmäla incidenter. Men trakasserier kan lika ofta komma från kunder, och i de fallen krävs andra typer av åtgärder. Handels lyfter fram att det kan hjälpa att minska ensamarbete och otrygga deltidsanställningar, eftersom de ofta ökar utsattheten för medarbetare.
Ta hjälp av företagshälsan
Qurant företagshälsa har stor erfarenhet av de specifika utmaningarna i butiksbranschen, speciellt när det gäller arbetsmiljö och trygghet. Vi erbjuder stöd och rådgivning för chefer och medarbetare som behöver hjälp. Det kan handla om allt från vägledning kring arbetsmiljöregler för chefer, till samtalsstöd för medarbetare. Och om du behöver hjälp med att hitta en extern utredare för mer allvarliga problem, så hjälper vi dig med det.
Läs mer om hur vi ökar förbättrar arbetsmiljön i retailbranschen.