Utmattningssyndrom, eller utmattning som det ofta kallas, är en allvarlig reaktion på långvarig stress som påverkar både den psykiska och fysiska hälsan. När medarbetare drabbas kan det leda till sjukfrånvaro och långsiktiga problem för både personen och företaget. Från och med 2028 tas utmattningssyndrom bort som diagnos i linje med de nya riktlinjerna från världshälsoorganisationen WHO. Men som arbetsgivare kan du verkligen göra skillnad genom att både förebygga och hjälpa till att hantera det som idag klassas som utmattningssyndrom.
Tecken på utmattningssyndrom: Vad ska du vara uppmärksam på?
- Irritabilitet och snarstuckenhet: Medarbetaren verkar mer lättirriterad än vanligt.
- Konstant trötthet och nedstämdhet: En ständig känsla av utmattning, oavsett vila.
- Bristande motivation och arbetslust: Medarbetaren verkar tappa engagemanget och glädjen för arbetet.
- Ökad sjukfrånvaro: Symptom som magont, sömnproblem eller andra fysiska besvär som kan vara kopplade till stress.
Utmattning smyger sig ofta på och kan vara svår att upptäcka i ett tidigt skede. Just därför är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i teamets beteende. Men även att ha en öppen dialog mellan chef och medarbetare. En regelbunden check-in kan hjälpa till att fånga upp förändringar innan de utvecklas till allvarliga problem.
Vad orsakar utmattning på arbetsplatsen?
- För höga arbetskrav: Om medarbetarna ständigt tvingas prestera på hög nivå utan tillräcklig tid eller resurser, ökar risken för utmattning.
- Emotionell belastning: Yrken som innebär nära kontakt med människor, exempelvis inom vård, skola och socialt arbete, kan leda till känslomässig stress och bidra till utmattning.
- Bristande ledarskap och otydliga mål: Om medarbetarna inte känner sig trygga i sina roller eller om det saknas klara mål, kan det skapa stress och känslor av osäkerhet.
- Brist på återhämtning: Om medarbetarna inte får tillräcklig tid för återhämtning mellan arbetsuppgifter, ökar risken för att de drabbas av utmattning.
En kombination av dessa faktorer – plus eventuell stress från privatlivet – kan leda till att en medarbetare utvecklar utmattning.
Så – hur förebygger du utmattningssyndrom på arbetsplatsen?
Du som arbetsgivare har faktiskt ett ansvar att skapa en arbetsmiljö som minimerar risken för att dina medarbetare drabbas av utmattning. Checka dig själv – gör du de här tre sakerna för ditt team?
- Sätter realistiska mål: För höga krav och för många arbetsuppgifter på kort tid kan snabbt leda till stress. Prioritera uppgifterna och skapa rimliga arbetsmål för att undvika överbelastning.
- Skapar en psykologiskt trygg arbetsmiljö: Medarbetare ska känna att de kan prata om sina känslor och behov utan att känna sig rädda för negativa konsekvenser. Det bygger förtroende och minskar risken för stress.
- Ger medarbetarna rätt förutsättningar: Se till att alla har den kompetens och de resurser de behöver för att kunna göra sitt jobb effektivt och utan för mycket stress.
Rätt stöd för medarbetare som drabbats av utmattning
Att stötta medarbetaren på ett bra sätt kan göra en stor skillnad i deras återhämtning och möjlighet att komma tillbaka till jobbet. Fråga hur de mår och var lyhörd för deras behov, utan att pressa dem. Tillsammans kan ni sätta upp en återhämtningsplan, där ni justerar arbetsuppgifter och minskar arbetsbördan för att ge medarbetaren utrymme att återhämta sig. Dessutom kan det vara till stor hjälp att ge tillgång till professionell hjälp, och här kan företagshälsan verkligen göra skillnad. Läs mer om hur företagshälsan kan stötta i att förebygga ohälsa.