Psykisk hälsa

Så förebygger du ohälsa på arbetsplatsen

Kvinna blundar och njuter av hösten

Idag står psykisk ohälsa för närmare hälften av alla långtidssjukskrivningar. Dessutom ökade antalet sjukskrivna med stressrelaterad diagnos med hela 29% mellan 2019 till 2023.  Men med rutiner för att tidigt fånga upp tecken på ohälsa kan sjukskrivningar i många fall förebyggas. 

Uppmärksamma tidiga tecken på ohälsa 

Tidiga insatser kan förebygga både längre sjukskrivningar och behov av rehabilitering. Det är därför viktigt att du som chef har verktygen för att upptäcka och hantera tidiga tecken på psykisk ohälsa.Varningssignaler kan vara olika slags förändringar i medarbetarens normala beteende. Allt ifrån dålig sömn, återkommande ont i magen, humörsvängningar, irritation eller återkommande korttidsfrånvaro.  

Viktiga rutiner för dig som chef:                            

  1. Vardagskontakt

Se medarbetaren – att bli sedd har stor betydelse. Att ha regelbunden kontakt hjälper dig som chef att uppmärksamma avvikelser från medarbetarens normala beteende. Det kan handla om förändringar i arbetsresultat, attityd, humör med mera.  

  1. Frånvarouppföljning 

Sätt en rutin för hur ni följer upp upprepad korttidsfrånvaro. På Qurant rekommenderar vi att du genomför hälsosamtal med medarbetare som varit sjukfrånvarande 3 gånger på 6 månader eller 6 gånger på 12 månader. För att kunna kartlägga detta behöver personalchefer ha koll på sina medarbetares upprepade frånvaro. Använd med fördel en sjuk-och friskhantering med frånvarostatistik. 

  1. Samtal med medarbetare

Se till att hålla hälsosamtal med dina medarbetare. Samtalet utgör en viktig del av det hälsofrämjande arbetet och syftar till att identifiera stress, ohälsa eller andra faktorer som påverkar medarbetarens välmående. Dessutom signalerar chefer som håller hälsosamtal att de bryr sig om sin personal.
Tips och råd för hur du kan hålla ett hälsosamtal.

  1. Ha en obruten dokumentationskedja
    För tjänsteanteckningar, dvs noteringar om dina observationer och samtal med medarbetaren för att kunna gå tillbaka och se mönster. Alla tjänsteanteckningar skall vara inlåsta eller lösenordskyddade.
  1. Ta tjuren vid hornen, vänta inte!

Visa medarbetaren att du bryr dig och ta direkt kontakt när du ser tecken på ohälsa. Det viktigaste är att ställa frågor och lyssna, inte att ställa diagnos eller lägga en egen värdering.  

Få en mall för hälsosamtal 

Vill du hålla i ett hälsosamtal med en medarbetare men vet inte hur du ska genomföra det? Använd då vår mall som underlag. Fyll i formuläret så får du mallen till din e-post. 

Läs mer: 

Tre viktiga steg för att hjälpa medarbetare vid psykisk ohälsa 

Så tar du hand om en medarbetare som visar tecken på psykisk ohälsa 


Källor:
Kollega.se
Försäkringskassan
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR