Hälsa och friskvård

5 punkter hur du blir en bättre chef

Se till att få rätt förutsättningar i form av tid och planering. Be om feedback från dina medarbetare. Fråga! Och ge själv feedback – både bra och dålig.

Hur blir du en bättre chef? En bra början är att reflektera över ditt ledarskap. Vad tycker du själv om arbetskulturen och miljön på arbetsplatsen? Det är lätt att fastna i dina avsikter – att du vill väl, men att det inte når fram eller mottas på rätt sätt. Det kan vara svårt att själv se det destruktiva i sitt ledarskap och dessutom är det svårt att bryta ett mönster som kanske redan har etablerats. Det bästa är alltså att arbeta med att förebygga det destruktiva. Men hur gör man då?

De bra sakerna måste övertrumfa de negativa

De flesta av oss har lättare att fästa vikt vid det negativa, snarare än det positiva. Det är så vi har överlevt i generationer – genom att lära oss av våra dåliga erfarenheter. Det finns inprogrammerat i våra gener. Den psykologiska upplevelsen av det positiva måste vara fem gånger så stor som den psykologiska upplevelsen av det negativa för att det bra ska få övertaget.

Det är svårt att bryta ett destruktivt ledarskap och arbetskultur när den väl har uppstått. Så därför är det extra viktigt att skapa medvetenhet kring frågan, förebygga kulturen och fokusera på att skapa en god arbetskultur. I slutändan kommer det alltid att ge bättre resultat i långa loppet.

Fem punkter som hjälper dig att bli en bättre chef

 1. En sak i taget
  Släpp idén om att många bollar i luften är produktivt. Om dina medarbetare upplever dig som en fokuserad, aktiv lyssnare så skapar du tillit och ömsesidig respons.
 1. Närvaro
  Att vara chef är ofta stressigt och krävande. Mycket kallar på din uppmärksamhet samtidigt och det kan vara svårt att hinna med allt och alla. Planera in och avsätt tid varje dag för att checka in och lyssna på dina medarbetare.
 1. Lova inte mer än du kan hålla
  Kunder älskar en ja-sägare. Personalen som måste jobba dygnet runt för att uppfylla löftet är mindre förtjusta. Kommunicera med din personal innan du lovar – och om det inte är möjligt: delta själv i arbetet och hjälp dina anställda. Det vinner tillit hos personalen och resulterar dessutom i ett bättre utfört arbete för kunden.
 1. Informera lagom
  Mer information är alltid bättre än mindre. Men fastna inte i smådetaljer utan välj ut så mycket som är viktigt för att personalen ska kunna bli självgående, utan att känna sig detaljstyrda eller behöva ge avkall på kreativiteten.
 1. Jobba mot ett gemensamt mål
  Teamkänsla inom gruppen är en av de viktigaste faktorerna för att skapa en framgångsrik arbetskultur. Arbeta mot ett gemensamt mål, få alla medarbetare att känna sig delaktiga och se till att alla olika personligheter har en viktig uppgift och plats i gruppen.

Se hur Qurant kan förbättra ditt ledarskap här

Läs mer om hur du kan få reda på hur medarbetarna mår här

 

Källor:

Seminarie: Destruktivt ledarskap – Maria Fors Brandebo
Aktuell forskning: Destruktivt ledarskap – Maria Fors Brandebo – YouTube

HR Nytt
Så blir du en bättre chef – Ledarskap – HRnytt

 

 

 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR