Arbetsmiljö

Rätt belastningsergonomi sparar tid och pengar

Lyft fokus till hur vår kropp mår av belastning och hur arbetet kan anpassas till människan i stället för tvärtom. Här har vi alla, såväl chefer som medarbetare ett ansvar att bidra till en bra säkerhetskultur på vår arbetsplats. Det säger Magdalena Loman ergonom, naprapat och verksamhetsansvarig på Stjärnkliniken Business.

Begreppet ergonomi på arbetsplatsen kopplar många ihop med en enda sak: att ställa in sin avancerade kontorsstol i optimalt läge.

– Industrin har fått oss att tro att en kontorsstol är magisk och att en proffsig ergonom ska komma till kontoret och fixa din stol, så är alla eventuella ergonomiproblem som bortblåsta. Till att börja med behöver du själv kunna ställa in din stol och självklart handlar bra belastningsergonomi om så mycket mer, som rörelse och variation och att hitta balansen, säger Magdalena Loman.

Variation är nyckeln

Belastningsergonomi gäller också på olika sätt i olika branscher, alla jobbar inte på kontor. I butik och på byggarbetsplatser gäller andra ergonomiska lagar. Dels finns ingen universal lösning som fungerar för alla men det finns en tumregel att gå efter och det är ett ord som Magdalena Loman ofta upprepar: variation. Sitter du länge i ditt arbete, upp och rör dig mer. Om du tvärtom rör dig väldigt mycket på jobbet, ta en paus och sätt dig ner och vila. Oavsett vad du jobbar med är det viktigt att få in både fysisk aktivitet och återhämtning under dagen, missar du det kan du få ont.

– Många som jag träffar i mitt yrke har gått med belastningsskador länge, till exempel ryggont. De har blivit rörelserädda och har tagit bort exempelvis sin vanliga gymträning eftersom de tror att de förvärrar ryggsmärtan, när det i själva verket är tvärtom.

Att hitta den verkliga roten till det onda blir ibland lite av ett detektivarbete men ofta hittar Magdalena, tillsammans med personen hon utreder, en självklar orsak. Ofta är det inte något enstaka tungt lyft som ligger bakom utan det kan vara så enkelt som att man har skaffat ny dator där datormusen hamnat för långt ifrån kroppen och så har man suttit i några månader.

– Många går länge, ibland i flera år med lågintensiva smärtor som de inte kopplar till sin arbetsställning. Hade de haft kunskap och genomfört preventiva insatser hade de kunnat spara många månaders smärta och minskad produktivitet, säger Magdalena Loman.

Stjärnklinikens metod

Just kunskap och riskanalys är därför första steget i Stjärnklinikens metod att utbilda om ergonomi på vetenskaplig grund. Här kartläggs eventuella brister och alla på arbetsplatsen inkluderas, chefer såväl som medarbetare. Steg 2 är utbildning, till exempel genom föreläsningar och webinarier. Därefter är det dags att gå ner mer på individ- och detaljnivå och åtgärda brister, som steg tre. Det fjärde och sista steget handlar om uppföljning, mätning och jämförelser av nyckeltal.

– Poängen är att vi vill skapa en systematisk arbetsstruktur kring belastningsergonomi på arbetsplatsen. Här är det viktigt att medvetandegöra, inte bara chefen utan även medarbetarna, kring vikten av att skapa en sund säkerhetskultur på arbetsplatsen. Genom att observera beteendeförändringar och följa statistik och nyckeltal går det att spara mycket tid och pengar, säger Magdalena Loman.

Ett exempel på hur man kan jobba preventivt med belastningsergonomi på arbetsplatsen är att ha ett aktivt skyddsombud. Att låta en medarbetare få en mer aktiv roll i frågan, ha örat mot rälsen och uppmärksamma och meddela om eventuella brister upptäcks. Tanken är att här få till en samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Genom att skapa delaktighet och sprida kunskap till hela organisationen kan man också motverka en negativ gruppkultur, som att det till exempel skulle vara ”coolt” att strunta i säkerhetsanordningar, hörselkåpor och skyddsglasögon. I stället kan man tillsammans, både chefen och medarbetarna, sätta den nya tonen om vad som ska gälla framåt och hur alla ska må bättre på jobbet, säger Magdalena Loman.

Vad säger lagen?

Det finns lagkrav i arbetsmiljölagen om att varje arbetsplats ska följa en struktur för ergonomi. Arbetet ska anpassas till medarbetarna i stället för tvärtom och den systematiska arbetsmiljön gällande ergonomiska faktorer ska kunna undersökas och följas upp.

Arbetsmiljölagen ställer också krav på kunskap. Både arbetsgivare och arbetstagare måste få veta om något arbetsmoment är riskfyllt eller liknande.

Siffror kopplat till belastningsergonomi:

  • 40 % av arbetsrelaterade sjukdomar hos män kommer från smärta i muskler och leder. Motsvarande siffra för kvinnor är 25 %.
  • Dålig arbetsmiljö kan reducera produktivitet med 30 – 40 %.

Källa: www.mynak.se

 

Vill du veta mer om hur Qurant hjälper företag att jobba med ergonomi och arbetsmiljö kontakta oss

Mer om stjärnkliniken kan du läsa här

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR