Hälsa och friskvård

Nyckeln till hälsa och välmående

Här ser ni Stjärnklinikens leg. fysioterapeut Alexander Majorov som visar olika rörelse och funktion för kroppen. 

Stjärnkliniken och Qurant har ett löpande samarbete kring företagshälsa och arbetsmiljö där vi på Qurant tar hjälp av Stjärnkliniken för att genomföra insatser åt våra kunder. I denna gästblogg pratar vi med Alexander Majorov, sjukgymnast på Stjärnkliniken och expert inom rehab och mental träning.

Gör vad du kan, med det du har, där du är.

– Theodore Roosevelt

Vad innebär biopsykosocial balans, och hur påverkar den hälsan?

En skada påverkar oss inte bara fysiskt utan ofta också psykiskt och socialt. På samma sätt kan psykisk påfrestning leda till kroppsliga symtom och påverka vår omgivning.

Inom fysioterapin pratar vi om en biopsykosocial modell. Denna modell betonar att hälsa är en helhet där kroppsliga (bio), psykiska (psyko) och sociala faktorer samverkar. Om en del av pusslet faller bort kan det orsaka obalans, och vår uppgift som fysioterapeuter är att hjälpa våra patienter att hitta tillbaka till balansen.

– En vanlig missuppfattning är att fysioterapeuter bara delar ut träningsprogram. Men vårt arbete är betydligt bredare än så. Vi arbetar både med manuella behandlingar och med att stötta patienten genom individuellt anpassade strategier.

Hur kan vi förebygga sjukskrivningar?

Ofta är det en långvarig obalans i någon av modellens tre delar som leder till sjukskrivningar. Här kan fysioterapeuten spela en avgörande roll, inte bara för att lindra symtom utan också för att förebygga sjukskrivning. Genom att analysera ergonomi, korrigera hållning, och erbjuda behandling och övningar – inklusive stressreducerande tekniker som basal kroppskännedom – kan vi stärka patienten både fysiskt och psykiskt.

– Fysioterapi handlar om att hjälpa människor att göra det bästa av sin situation. Som Theodore Roosevelt påminner oss: ”Gör vad du kan, med det du har, där du är.” Det är också kärnan i vårt arbete – att hjälpa varje individ att hitta sin egen väg till ett hälsosamt och balanserat liv.

Råd från sjukgymnasten: Detta kan du göra idag

1. Biologisk hälsa – Ta hand om kroppen

  • Rör på dig regelbundet: En kort promenad, några enkla stretchövningar eller ett träningspass stärker kroppen och minskar spänningar. Börja med det du klarar av.
  • Hållning: Var uppmärksam på din hållning när du sitter eller står. Testa att sitta rakryggad och låt axlarna sjunka ner för att avlasta nacke och rygg.
  • Avslappning: Avsluta dagen med 5–10 minuter av djupandning eller en avslappningsövning för att minska muskelspänningar.

2. Psykologisk hälsa – Minska stressen

  • Sätt realistiska mål: Dela upp stora uppgifter i mindre, hanterbara delar. Det minskar känslan av överväldigande.
  • Andningstekniker: Öva på medveten andning – andas djupt in genom näsan, håll andan i några sekunder och andas långsamt ut. Detta kan lugna nervsystemet och minska stress.
  • Reflektera: Avsätt några minuter för att skriva ner tre saker du är tacksam för idag. Detta stärker ditt mentala välbefinnande.

3. Social hälsa – Vårda dina relationer

  • Prata med någon: Dela dina tankar med en vän, familjemedlem eller kollega. Det lättar hjärtat och skapar närhet.
  • Ta en paus från skärmen: Lägg bort mobilen under måltider eller promenader och fokusera på dina samtal eller din omgivning.
  • Skapa små mötesstunder: Om tiden är knapp, planera en kort fika eller en snabb promenad med någon du tycker om.

Börja där du är:

Kom ihåg att små steg räcker långt. Du behöver inte göra allt på en gång. Börja med en av dessa tre områden och hitta det som känns enklast att ta tag i idag. En liten förändring kan göra stor skillnad för att skapa balans i ditt liv.

 

Läs mer:

Så kan du hjälpa medarbetare bryta dåliga vanor

Skapa gemenskap för att främja hälsa och produktivitet 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR