Hälsobloggen

Minska stress med akvarium

Vatten i naturen i alla dess slag har sedan länge ansetts ha en lugnande effekt. Sjöar, hav, porlande små bäckar osv har alla egenskapen att få axlarna att sjunka ner ett par snäpp.
Tyvärr är det få av oss som har möjligheten att uppleva detta i vårt dagliga liv.

Det finns däremot ett sätt att inkorporera detta i vardagen, både på arbetet och i hemmet, som också är en väldigt givande hobby för den som har en läggning för det. Akvarium. En ypperlig möjlighet att få in en bit av naturen i sin vardag och om det finns på arbetsplatsen blir detta levande konstverk en väldigt trevlig plats att samlas kring.

Positiva effekter

Studier har visat påtagliga positiva effekter på försökspersoners nivåer av stress och oro kontra kontrollgruppers resultat efter att ha tittat på ett akvarium under en tid. Inte undra på att det inte är ovanligt att det ofta finns ett akvarium hos tandläkarmottagningar och väntrummen på sjukhus.

Det har även gjorts studier på patienter drabbade av Alzheimers. Efter det att ett akvarium placerades i en vårdenhet blev de patienter som uppvisat oro mycket lugnare och de som tidigare hade varit slöa blev allt piggare. I båda fallen fanns det en tydlig förbättring på aptit, vikt samt minskat behov av kosttillskott till följd av detta.

Jag som skriver denna text heter Michael Emilsson och är försäljningschef på Qurant. Jag har, tack vare min familj, haft ett stort intresse för djur och natur hela livet och fick mitt första akvarium av min farfar vid 3 års ålder, alltså över 30 år sedan.
Jag kan verkligen skriva under på ovan. Oavsett om det är en hektisk period på jobbet kombinerat med sjuka barn eller något annat som får en att vara uppe i varv infinner sig alltid ett lugn när man kan sätta sig framför akvariet och studera de olika djurens beteende.
Även att utföra underhåll på akvariet är på något sätt meditativt. Jag brukar sätta på en intressant pod och all min fokus riktas på jobbet jag utför i en timme eller två.

Det kan innebära lite jobb med ett akvarium om man har det i hemmet, kanske 1-2h i veckan beroende på storlek, men lyckligtvis finns det företag som specialiserar sig på att leverera helhetslösningar till arbetsplatser. På så vis får man alla fördelar men slipper arbetet.

Kanske detta skulle kunna vara något för er arbetsplats eller för dig privat?

 

Källa:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0013916515597512

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR