Hållbar Hälsa

Mer flow och bättre energi i vardagen med Livsnjutarplanen

Elin Arnell är Qurants VD och en ledare som alltid haft hälsa och välmående i fokus. Sedan många år använder hon det personliga verktyget Livsnjutarplanen för att rikta uppmärksamheten åt rätt saker i vardagen för att ha energi över på sikt.

Vad är en livsnjutarplan?

Livsnjutarplanen går ut på att skapa en tydlig personlig vision och målbild för att ge tydliga resultat och samtidigt må bra och ta vara på livet. Idén till verktyget fick Elin Arnell efter att ha lyssnat på en podcast som handlade om att lägga en plan inte bara i karriären utan för livet som helhet. Poängen är att skapa sig en tydlig bild, inte bara om vart man vill nå – utan också om hur man vill må på väg fram emot och när man väl nått målen.

– Jag har alltid haft stort engagemang och hög drivkraft på jobbet och då går det inte att också ha hög prestation på alla sina privata arenor, i alla fall inte för mig, säger Elin Arnell och fortsätter: – Allas batterier kan ta slut och det gäller även mina. Jag har inte blivit utbränd, än. Ingen är unik, vem som helst kan drabbas av ohälsa och sjukskrivningar kan drabba alla, även mig. Det gör det lättare att jobba proaktivt med min egen situation och fråga mig vad jag kan göra förebyggande för att ha energi över tid, säger Elin Arnell.

Inför ett nytt år lägger Elin Arnell tid på att reflektera över sina mål det kommande året. Både vad hon vill uppnå och hur det praktiskt ska genomföras. Ett exempel är målet ”vara närvarande med barnen”. Därefter specificerar hon tre till fem saker kopplade till målet som gör att det faktiskt blir av, som att prioritera tiden kring läggning varje kväll eller att sätta sig in i barnens digitala liv. Ett annat exempel är att träna för att fortsätta må bra, inte för att bli jättestark.

Skapa prioriteringar

Livsnjutarplanen handlar lika mycket om att sätta ord på vad man vill prioritera som att uttala vad som behöver väljas bort, menar Elin Arnell. – Jag skriver ner även det och då blir det enklare att tacka nej när någon kommer och frågar om vi ska springa ett maraton ihop, även om det spontant låter kul så blir det automatiskt annat med högre prioritet som får mindre tid.

Planen diskuterar hon med sin make och med nära vänner eftersom hon tycker det ger bra input och en gemenskap kring målen.

En konsekvens av Elin Arnells aktuella livsnjutarplan är att hon endast är aktiv i sociala medier i jobbsammanhang och helt prioriterar bort scrollande på fritiden. – Jag har inget emot sociala medier men det äter av annat som är viktigt. Just nu prioriterar jag annat.

Annat som fått stryka på foten är körsång. Något som Elin Arnell tänker sig ska få prioritet längre fram i livet. Att välja aktivt skapar ett lugn och minskar känslan av ”FOMO” (Fear of missing out) här och nu, menar hon. – Det känns härligt att ändå kunna se fram emot det – senare.

Reflektera över dina mål

Tanken är inte att livsnjutarplanen ska följas slaviskt men genom att lägga tid på reflektion och dokumentation av mål och vägarna dit, liksom att följa upp dessa under året, tycker Elin Arnell att hon haft stor nytta av sin plan under flera års tid. Målen är också satta på 3 – 5 års sikt och syftet är som tidigare nämnts att skapa energi och prioritet på rätt saker i det långa tidsperspektivet. – Jag tänker igenom hur jag vill må när jag lever efter mina mål. När man har skrivit ner målen är det lättare att det faktiskt blir av och ger chans att reflektera kring det som inte blev av. Var det verkligen viktigt, då, säger Elin Arnell.

Poängen med livsnjutarplanen är att behålla energi över tid liksom att investera tid och reflektion i sig själv. – Det gör det också lättare att finnas till för andra.

Konkret handlar det om att sätta sig i förarsätet och inte dras med i andras förväntningar. För mig har livsnjutarplanen hjälpt mig vara ännu tydligare med vad jag behöver. Jag har blivit modigare när jag verkligen tänkt igenom vad som är viktigt på riktigt för mig, säger Elin Arnell.

Som företagshälsa hjälper Qurant sina kunder att jobba proaktivt på många sätt, Livsnjutarplanen är mer kopplad till personlig utveckling, men också viktigt ur ett individuellt perspektiv, menar Elin Arnell. Hon vill gärna inspirera fler, både ledare och medarbetare, att lägga tid och energi på att tänka över vad man behöver för att må bra här och nu och på lång sikt. – Du behöver inte vara överallt hela tiden. Det går inte att ha höga ambitioner på alla områden. Livsnjutarplanen hjälper dig prioritera det som är viktigt för dig på riktigt. Så att du kan hålla länge!

 

Elin Arnell, VD Qurant Företagshälsa

Elin Arnell är VD på Qurant som driver utvecklingen av framtidens smarta och omtänksamma företagshälsa anpassad till behoven i dagens arbetsliv – där både den moderna tekniken och det personliga mötet får står i centrum.

TEXT: JENNIE JENSEN
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR