Kundcase

Lidl tar tempen på trivseln bland medarbetarna

Livsmedelskedjan Lidls 5 500 medarbetare får besvara tre frågor i månaden om trivseln på jobbet. Trivselbarometern är en del i Lidls proaktiva arbetsmiljöarbete. Det ger chefer och HR-avdelningen viktiga signaler för att kunna arbeta förebyggande med hälsa.

Lidl ville hitta ett sätt att följa viktiga nyckeltal kring trivseln inom organisationen. Valet föll då på Qurants Hälsobarometer. Vilket är ett verktyg som anpassats till Lidl och kallas Trivselbarometern.

– Vi har många nyckeltal kring hur mycket vi säljer och hur många pallar som plockas, men vi ville ha nyckeltal även för mjukare värden, säger Sara Larsson, arbetsmiljöstrateg på Lidl.

Ger chans att agera i tid

Frågorna skickas till medarbetarna en gång per månad och de har tre veckor på sig att svara. Sedan kan chefen och HR-avdelningen se resultaten på gruppnivå i Hälsoportalen. Det gör att organisationen får en chans att följa upp resultat som sticker ut, för att kunna agera i tid. En medarbetare som svarar negativt tre månader i rad kommer bli uppringd av en företagssköterska. På så vis kan vi följa upp vad den försämrade trivseln kan bero på.

– För oss är det viktigt att balans finns i teamen. Prestation och nyckeltal värderas lika mycket som välmående och trivsel.

Mer proaktiva som arbetsgivare

Hittills har responsen om Trivselbarometern i organisationen varit bra, menar Sara Larsson. Det är en av flera delar i Lidls samarbete med Qurant som pågått i drygt ett år.

– Tack vare att vi idag i realtid kan se resultat i Hälsoportalen bidrar det till att vi har blivit mer proaktiva. Vi kan snabbare få indikationer på gruppnivå om till exempel många blir sjuka samtidigt. Vi kan också följa hur cheferna håller hälsosamtal med medarbetare som har upprepad sjukfrånvaro. Det gör att vi kan ta tag i ohälsa innan det blir för allvarligt!

Vill du veta mer om hur du kan arbeta med arbetsmiljö och hälsa? I så fall, hör av dig till oss på Qurant så berättar vi gärna hur vi kan hjälpa er få bättre överblick i realtid för att kunna bli mer proaktiva som arbetsgivare – vi vinner på hälsa tillsammans!

JENNIE JENSEN

Läs mer om hur Qurants hälsobarometer kan ta pulsen på ditt företag

Läs mer
Läs mer om hur Qurants hälsobarometer kan ta pulsen på ditt företag
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR