Kvinnohälsa

Kvinnors hälsa på jobbet – så skapar du en arbetsplats där alla mår bra

Kvinnor Illustration

Hur skapar vi en arbetsplats där kvinnor mår bra och kan prestera på lika villkor? Svaret ligger i att bygga en hälsosam arbetsmiljö där alla har samma möjligheter att trivas och utvecklas. Här är några tips på hur du som chef eller personalansvarig kan göra skillnad för dina medarbetare – och samtidigt skapa en mer hållbar arbetsplats. 

Dubbel belastning – en stor stressfaktor för kvinnor 

Vi vet att kvinnor i genomsnitt har högre sjukfrånvaro än män. Och skillnaden är stor. Under 2024 var hela 79 procent av alla sjukskrivna för stress kvinnor. Dessutom visar Försäkringskassan att kvinnor har 59 procent högre risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa. En av de största orsakerna? Dubbel belastning. 

Många kvinnor har fortfarande huvudansvaret för det obetalda arbetet i hemmet. Det handlar om att ta hand om barn, sköta hushållet och hålla ihop familjelivet – utöver heltidsjobbet. När jobbet dessutom kräver mycket men inte ger tillräckligt med stöd, är det lätt att stressen blir ohanterlig. 

Särskilt kvinnor i åldrarna 30–39 år är extra utsatta. Men som arbetsgivare kan du göra stor skillnad! Fundera på arbetsmiljön: Vilka möjligheter har dina medarbetare att styra sin arbetssituation? Hur kan du minska stressfaktorer och skapa en mer hållbar balans? Små förändringar kan göra stor skillnad. 

– Vi ser att stress är en av de största orsakerna till sjukskrivning. Som arbetsgivare gäller det att se helheten, och förstå att vi måste jobba med lösningar både på jobbet och i kombination med privatlivet. – Emma Waleij, Chefssjuksköterska, Qurant 

Skapa en kultur där hälsa och arbetsbelastning diskuteras öppet 

Att prata om stress och arbetsbörda ska inte vara tabu. Ju mer vi lyfter de här frågorna, desto lättare blir det att hitta lösningar. Som chef är det viktigt att skapa en trygg miljö där medarbetare vågar vara ärliga om hur de mår. De flesta sjukskrivningarna orsakas faktiskt av arbetsmiljön, så här gäller det att se över de organisatoriska faktorerna som skapar ohälsa. 

Genom att ta upp ämnet regelbundet i samtal och möten kan ni tillsammans identifiera problem – och hitta vägar att förbättra arbetsmiljön. Ofta är lösningen enklare än man tror. 

Tänk brett kring kvinnohälsa – se hela livssituationen 

Kvinnohälsa handlar om helheten. Faktorer som graviditet och klimakteriet påverkar också hur vi mår och presterar. Trots det pratas det alldeles för lite om dessa ämnen på arbetsplatser. 

Hur kan du som chef stötta dina medarbetare genom olika livsfaser? Det kan handla om enkla saker som att erbjuda samtalsstöd, flexibla pauser eller ergonomiska lösningar. Att visa förståelse och anpassa arbetsmiljön gör stor skillnad – både för individen och för teamet. 

Läs mer om hur du bäst stöttar gravida medarbetare och hur du skapar en klimakterievänlig arbetsplats.  

Flexibilitet – en nyckel till balans 

Att kunna styra sin arbetsdag ger bättre balans mellan jobb och fritid. Om distansarbete inte är möjligt i din bransch, kan du ändå hitta andra sätt att ge mer flexibilitet. Kanske kan medarbetarna justera sina arbetstider? Eller byta pass vid behov? Små förändringar kan ge stor effekt på både välmående och engagemang. 

UNDERSÖK!

Är din arbetsplats jämställd? Ställ dig själv dessa frågor:

  • Hur ser könsfördelningen ut i organisationen?
  • Vilka arbetsuppgifter har män respektive kvinnor?
  • Finns det skillnader i arbetsbelastning och stressnivå mellan olika grupper?
  • Hur ser arbetsvillkoren ut – har alla samma möjligheter oavsett kön?

 
Genom att granska de här aspekterna får du bättre insikt i eventuella ojämställdheter på arbetsplatsen. Att skapa en rättvis och hållbar arbetsmiljö handlar om att ta tag i strukturella problem – inte bara individuella lösningar. 

Vi hjälper dig att stötta dina medarbetare 

På Qurant pratar vi dagligen med medarbetare som kämpar med stress och ohälsa. Genom att lyssna och förstå vad som ligger bakom kan vi hitta lösningar. Det kan handla om att sätta rimliga mål, prioritera om eller planera arbetsuppgifter på ett mer hållbart sätt. Ibland handlar det också om att hjälpa medarbetare att hitta en bättre balans mellan jobb och privatliv. 

– Ofta är stress den största boven, men lösningarna ser olika ut för olika personer. Vi jobbar nära både arbetsgivare och medarbetare för att hitta fungerande strategier. – Emma Waleij, Chefssjuksköterska, Qurant 

 

Läs mer om hur arbetsgivare kan skapa en bättre arbetsmiljö för alla och om hur våra tjänster kan stötta ditt företag. 

Tre viktiga steg för att hjälpa medarbetare vid psykisk ohälsa 

Återhämtning – chefens och medarbetarens bästa vän 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR