Kvinnohälsa

Kvinnohälsa, ett område som det sällan pratas om på jobbet

Access Rehab

Det finns flera besvär och sjukdomar som endast drabbar kvinnor. Dessa kan kännas svåra att prata med sin chef, HR eller sina kollegor om, särskilt i samband med sjukfrånvaro. Men så varken ska eller behöver det vara.

Som chef och HR kan det också vara ett område som man behöver mer kunskap om. Då kan företagshälsan stötta dig och koppla ihop berörd person med rätt specialist.

Fysioterapeuter och naprapater – ett värdefullt komplement till den traditionella vården för kvinnohälsa

Tyvärr saknas det ibland förståelse, resurser och kompetens inom den traditionella vården. Kunskapen om smärtlindring kan vara begränsad och många kvinnor vet inte att träning och rehabilitering via fysioterapeuter och naprapater kan hjälpa. Hos dem kan kvinnor få behandling för exempelvis nedan områden, som går under benämningen “kvinnohälsa”:
– endometrios
– mensvärk
– inkontinens

– klimakteriebesvär
– svag/spänd bäckenbotten
– besvär i samband med graviditet

Elenore Schmidt, marknadschef och ansvarig för kvinnohälsa, Access Rehab.Behovet kan bli extra tydligt om det finns en stigmatisering kring ditt besvär, vilket många gånger kan vara fallet med patienter inom kvinnohälsa

– Oavsett vilket besvär du söker vård för, är behovet att bli sedd, lyssnad på och bekräftad i sin situation och smärta centralt för alla patienter. Men det behovet kan bli extra tydligt om det finns en stigmatisering kring ditt besvär, vilket många gånger kan vara fallet med patienter inom kvinnohälsa. Dessutom har en del upplevt att de känt sig missförstådda i sin tidigare kontakt med vården, säger Elenore Schmidt, marknadschef och ansvarig för kvinnohälsa, Access Rehab.

Vilken typ av vård ryms i begreppet kvinnohälsa?

De kvinnor som söker vård för kvinnohälsosymptom erbjuds ökad kunskap om sina besvär och olika former av fysisk aktivitet för att uppnå smärtlindring och ökad funktion i bäckenbottenmuskulatur, rygg, buk och underliv. Sättet terapeuterna väljer att arbeta med patienterna på, varierar alltid från fall till fall. Ibland handlar det om rehabiliteringsövningar för att personen i fråga ska kunna återgå till sina vardagssysslor utan smärta och ibland kan det röra sig om träning för att öka på sin prestation. Vissa bokar en avslappnande massage, något som också erbjuds gravida kvinnor på en speciell dyna för gravidmagar. Och i övrigt är manuell terapi och dry needling behandlingsmetoder som används på klinikerna.

Catarina Nordström, legitimerad naprapat, Access Rehab.– En annan viktig del av behandlingen är också de bitar patienterna kan jobba med själva. Avslappning, andningsövningar och återhämtning för att trigga den del i nervsystemet som minskar spänningar i kroppen är en mycket bra väg till smärtlindring. Oavsett om dessa övningar görs i hemmiljö ska den här delen av behandlingen också vara handledd och successivt stegras med träning för förbättrad funktion, säger Catarina Nordström, legitimerad naprapat, Access Rehab.

Intensiv smärta i samband med endometrios

Som ett exempel på det berättar Catarina om patienter som söker till klinikerna för att lindra smärta i bäcken och rygg vid endometrios. Vid denna inflammatoriska sjukdom som drabbar så många som 10% av alla kvinnor är just intensiv smärta det mest påtagliga symtomet.

– Där börjar jag med manuell behandling för muskelavslappning och lägger sedan upp ett program med avslappningsövningar som patienterna jobbar med själva hemifrån. Med dessa övningar kan patienter med långvarig smärta uppnå så pass bra smärtlindring att de ofta kan minska dosen av smärtstillande mediciner med 50-75% på bara några få veckor.

Avslappningsövningarna är ett första steg i behandlingen och när sömnen också börjar fungera igen jobbar vi vidare med nästa steg. Målet är ju att bli fri från smärtstillande mediciner helt och hållet och att återuppta funktionell träning utan smärta under och efter träningstillfällena, fortsätter Catarina.

Klimakteriebesvär går att lindra 

Andra exempel på besvär är de som orsakas av sjunkande östrogennivåer. Det anses vara den främsta orsaken till en mängd olika symtom som drabbar 70-80% av alla kvinnor i klimakteriet. Symtomen skiljer sig åt och kan upplevas olika, men för cirka en tredjedel av kvinnorna blir dessa väldigt besvärliga. Bra information om hur man kan förhålla sig till symtomen kan minska oro och ge hopp om bättre mående. Hjälp med att ta fram ett varierat träningsupplägg – styrka, kondition, rörlighet och inplanerad rejäl återhämtning, både gällande tid och kost är också superviktigt för dessa kvinnor.

Målsättning att ge kvinnor verktyg

– Slutligen skulle vi kunna sammanfatta vår syn på god vård med att vi, efter att vi uppnått önskat resultat i vår behandling, har som målsättning att ge alla patienter verktyg som de kan jobba vidare med själva för att motverka att besvären och smärtan återkommer. Och att fysisk träning är en väg att gå för att stärka kvinnors hälsa och välmående överlag i alla skeenden av livet, säger Elenore.

Tips på en bra övning vid smärta i ländryggen >


WEBINAR OM KVINNOHÄLSA – Fredag 27 augusti  | 11.00-11.45

Webbinarium: Kvinnohälsa på jobbet


LÄS MER om hur Qurant arbetar med chefsstöd, arbetsmiljö och företagshälsa.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig som chef och ledare?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.


Källa:
Access Rehab
Kvinnohälsa på Access Rehab
Symptom kvinnohälsa
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR