Kan stress leda till ångest?


Psykisk ohälsa och Stress

Arbetslivet pressar oss stundtals hårt vilket kan leda till att vi får en stressreaktion. Men kan ihållande stress övergå i ångest och är det egentligen det vi känner fast vi tror att det ”bara” är stress?

I en faktakompakt föreläsning med syfte att på ett pedagogiskt sätt ge insikt i det som vi alla delar gemensamt, ångest, berättade Haydar Adelson, leg. psykolog om hur stress kan övergå i ångest.

– Vad ångest egentligen är och att det finns en relation mellan just ångest och stress vet få om. Det finns olika typer av ångest beroende på många faktorer i ens liv, vilket är bra att känna till när man ska tackla den, förklarar Haydar Adelson.

Är det bra att känna ångest?

– Att det är bra att känna ångest ibland och förstå när den är normal kan vara lugnande många gånger. Det är också viktigt att få ventilera och prata av sig om vad som gör att man känner ångest. Ångesten behöver inte leda till en klinisk diagnos, och det finns faktiskt en mänsklig fördel med att känna ångest ibland, säger Haydar Adelson, leg. psykolog med erfarenhet av klinisk- och arbetslivspsykologi.

Se föreläsningen ”Kan stress leda till ångest” >

Hälsobloggen

13 juli, 2022
7 enkla sätt att få koll på stressen och sänka kortisolet
Läs mer
Skogsbad och hallucinogena svampar – recept mot depression?
Läs mer