Ekonomi

Hur mycket du kan spara genom att sänka sjukfrånvaron

Illustration av kvinna som håller olika typer av statistik

Många företag missar att hälsofrämjande arbete i praktiken är en affärskritisk strategi, då ohälsa bland medarbetare kan kosta företag miljontals kronor. Här går vi igenom direkta konsekvenser av ohälsa, vad sjukfrånvaron kostar och hur du kan sänka sjukfrånvaron. 

Hur HR-ansvariga kan driva frågan i ledningsgruppen 

För att du ska få med dig ledningsgruppen i det hälsofrämjande arbetet, är det värdefullt att kunna presentera klara siffror. Visa vad sjukfrånvaron faktiskt kostar och hur mycket företaget kan spara om den sänks. Genom vår frånvarokalkylator kan du räkna ut kostnaden för sjukfrånvaron på ditt företag, och framför allt hur mycket ni kan spara om ni sänker den.  

Hur ohälsa påverkar företagets lönsamhet 

När medarbetare mår dåligt får detta konsekvenser i flera led. Många stannar analysen redan vid individpåverkan, men det är viktigt att dyka djupare i vad ohälsa leder till på företaget. Faktum är att sjukfrånvaro kan resultera i långtgående konsekvenser för hela organisationen.  

Ohälsa leder till sjukfrånvaro. Men det leder ofta även till sjuknärvaro, det vill säga att medarbetare är på jobbet trots att de inte mår bra och därmed inte presterar på topp. Sjukfrånvaron resulterar i att arbetsgivare behöver betala sjuklön och andra avgifter, men även till mindre produktivitet och stressade kollegor. Dessutom kan du behöva ta in vikarier, vilket innebär en kostnad i sig men ofta också ett sämre resultat då vikarier inte alltid har samma kompetens som den ordinarie medarbetaren. Sammantaget kan dessa faktorer, på företagsnivå, leda till ökade kostnader, missade deadlines, missnöjda kunder och minskade intäkter.  

Hälsoekonomi: Så räknar du på medarbetares hälsa

Hur du kan sänka sjukfrånvaron 

Sänkt sjukfrånvaro består huvudsakligen av två faktorer – du behöver arbeta både med att förkorta sjukskrivningar och även att förhindra sjukfrånvaro.    

  1. Förkorta sjukskrivningar

    Genom en nära dialog mellan chefer och medarbetare kan företaget arbeta mer proaktivt med hälsa. När en sjukanmälan kommer in är det viktigt att man inte endast tar emot den utan även följer upp: ta kontakt med medarbetaren och inled en dialog om vad som ligger bakom sjukfrånvaron och hur ni kan stötta dem – framför allt vid upprepad frånvaro. Till exempel kan ett samtal med en stressad medarbetare förebygga och ibland även förhindra långtidssjukskrivning längre fram. En förutsättning för detta är dock att cheferna har verktyg och kompetens för att agera när de ser tecken på ohälsa hos medarbetare. Här kan företagshälsan vara till hjälp: på Qurant följer en företagssköterska upp varje sjukanmälan redan första sjukdagen, och chefer har tillgång till kvalificerad rådgivning vid frågor kring hälsa och frånvaro.

  1. Förhindra sjukfrånvaro

    För att du ska kunna sänka sjukfrånvaron på din arbetsplats är det viktigt att du har en god förståelse för nuläget. Ta reda på hur dina medarbetare mår och hur sjukfrånvaron ser ut, för att sedan besluta om åtgärder. Här är det viktigt att undersöka er frånvarodata för att se vad som orsakar flest sjukskrivningar i er organisation. Även pulsmätningar är effektiva för att upptäcka kommande problem, och om de används frekvent kan de fånga upp negativa trender tidigt. Ser du till exempel att välmåendet hos dina medarbetare sjunker så kan du sätta in åtgärder innan problemet blir större. Du kan även erbjuda hälsoundersökningar för medarbetare för att snabbare fånga upp och behandla sjukdom.

Just den datadrivna strategin genererar ofta högst ROI. När du vet hur medarbetare mår i olika arbetslag, vilka skador och sjukdomstillstånd som orsakar mest sjukfrånvaro, och var ohälsan trendar uppåt respektive neråt, så har du ett gediget underlag för att sätta in åtgärder där de verkligen kan göra skillnad. Kontakta oss på Qurant om du är redo att sänka ditt företags sjukfrånvaro.  

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR