Hälsa och friskvård

Hur mår medarbetarna?

Som HR eller chef kan det vara utmanande att arbeta hälsofrämjande på ett enkelt sätt. Du ska helst upptäcka ohälsa i förväg innan problemen blivit för omfattande. Du ska veta hur medarbetarna mår, känna till hur stressade de är, om de är tillräckligt utvilade, ifall de har ett fungerande vardagsliv osv. Till synes ”mission impossible”.

Då räcker det inte bara med en årlig medarbetarenkät, även om det också är bra. Att göra löpande mätningar hjälper dig som HR och chef att upptäcka ohälsa och fånga upp problem i ett tidigt skede. Då kan rätt förebyggande hälsoåtgärder sättas in innan det gått för långt.

Ta reda på hur medarbetarna mår i realtid

Genom att låta medarbetarna svara på fem frågor framtagna för att mäta välmående var 14:e dag, kan en bild över medarbetarnas och organisationens hälsoutveckling tas fram. Historiska data visar också hälsotrender och hur arbetstrivseln utvecklats över tid. För att så snabbt och enkelt som möjligt stämma av hälsan i organisationen behövs ett effektivt digitalt verktyg. Där kommer Hälsobarometern in i bilden.

Underlag för handlingsplan

Resultaten från att vecka för vecka mäta hur ditt företag mår kan sedan användas till att skapa en handlingsplan och därigenom kan rätt åtgärder vidtas. Till exempel ringer en sjuksköterska upp vid låga poäng.

– Om en medarbetare får lågt resultat vid en hälsomätning kontaktar vi personen för att ge rådgivning och stöd. Samtalet är anonymt och företaget ser inte vilka som kontaktats eller vad som diskuterats, säger Gunilla Söderberg, chefsjuksköterska, Qurant.

Så här enkelt fungerar det

 1. Lätta Utskick
  Undersökningen skickas ut via mail eller SMS var 14:e dag.
 2. Snabba svar
  Medarbetaren får 5 frågor specifikt framtagna för att mäta välmående. De svarar anonymt och undersökningen tar max 30 sekunder.
 3. Tydlig statistik
  Medarbetaren ser sin egen statistik i Qurants portal.
  Arbetsgivaren får sammanställd anonym statistik och rapporter på företagsnivå i Qurants portal. Vid inloggning i hälsoportalen syns den genomsnittliga hälsopoängen samt andel deltagare på företagsnivå för de senaste veckorna.
  Chefen ser anonymt resultat på grupp/avdelningsnivå och kan jämföra hälsopoängen för olika perioder.
 4. Rätt åtgärder
  Om en medarbetare får lågt resultat vid en hälsomätning kontaktar våra sjuksköterskor personen för att ge rådgivning och stöd. Samtalet är anonymt och företaget ser inte vilka som kontaktats eller vad som diskuterats.

LÄS MER om Hälsobarometern.

 


Just nu! Prova Hälsobarometern gratis i 6 månader

Vill du veta mer – fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR