Frisk- och Hälsovård

Hemmalunch kan ge hälsovinst

Idag har jobblunchen i många fall byts ut från en paus med kollegorna till att slänga i sig något snabbt hemma mellan två videomöten. Hur viktig är egentligen lunchen? Vad säger dietisten? Genom små förändringar av din lunch kan du nå stora förbättringar för både hälsan, orken och arbetsmotivationen.

Våra lunchraster har förändrats en del under pandemin, från att gå ut och äta på stan, samlas med kollegorna i jobbmatsalen eller värma något i personalmatsalen äter många nu hemmalunch. Vi lagar till något snabbt hemma i köket och äter ofta på egen hand. För en del hemmajobbare blir lunchen en möjlighet att träna eller gå en promenad i skogen och hinna äta något gott eftersom så mycket arbetstid sparas på att slippa jobbpendla. För andra blir lunchen på hemmaplan mer ett nödvändigt ont, de slänger i sig något framför datorn eller hoppar över att äta helt. Men enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer bör man oavsett var man jobbar se till att lunchrasten blir minst 30 minuter.

-Det är verkligen värt att ta en lunchpaus, att gå ifrån datorn en stund så att hjärnan kan vila och kroppen får ny energi. När vi äter en bra lunch håller sig vår blodsockerkurva jämnare över dagen vilket gör att vi orkar mer och jobbar bättre på eftermiddagen, säger Maria Nygårds, legitimerad dietist.

Tallriksmodellen håller fortfarande

Hon menar också att kroppen behöver protein, fett och kolhydrater i lagom mängd varje dag, helst även vid varje måltid. Här är den gamla hederliga tallriksmodellen ett bra knep – tänk dig tallriken som ett upp- och nervänt Y (eller 70- och 90-talets Peace-symbol) På den minsta delen placeras proteinrik mat (kött/kyckling/fisk eller vegetariskt protein) och på de två andra delarna läggs stärkelserik mat (potatis/pasta/ris, gärna fullkornsvarianter) och grönsaker. Fettet får du automatiskt i dig genom proteindelen (om den till exempel steks) eller genom sås och dressing.

-Vi är alla olika och har olika energibehov men ska man generalisera behöver de flesta av oss få i sig mer grönsaker, frukt och fullkorn och mindre mättat fett, socker och salt. Bra mat att satsa på är linser, bönor och andra baljväxter och att dra över grönsaksdelen på tallriken om du vill minska lite på energin, säger Maria Nygårds.

Hvad fuck er en bælgfrugt?

Baljväxter låter kanske inte så himla spännande, fast det blir lite roligare om du tänker som Danmarks motsvarighet till Livsmedelsverket, Foedevarestyrelsen, ”Hvad fuck er en bælgfrugt?”:

 

eller om du gör som dietisten Maria Nygårds och fixar röror med baljväxter, till exempel hummus av kikärtor, vitlök och olivolja eller vita bönor, ajvar relish och fetaost, alternativt så gör du pannkakor av kikärtsmjöl (recept finns här nedan).

Minska saltintaget

Att vi behöver minska vårt saltintag generellt är något som även har uppmärksammats av svenska Livsmedelsverket. Vid en nyligen utförd kartläggning visade det sig att köpta färdigrätter och uteluncher innehåller alldeles för hög saltmängd, i genomsnitt 4-5 gram per portion som nästan fyller hela det rekommenderade totala dagsintaget av salt på 6 gram.  Maten vi lagar till hemma innehåller mycket mindre salt, här styr du själv hur mycket du saltar och det kan därför bli en av vinsterna med hemmalunchen.

Om lunchrasten ändå bara blir 5 minuter…

Sist men inte minst – ett tips när tiden ändå inte räcker till, hoppa inte över lunchen utan ta:

  • ett kokt ägg (koka två när du gör frukost)
  • en näve nötter
  • och en frukt

Det är bättre än godis eller ingenting alternativt att du blir jättehungrig och äter för mycket till middag.

 

Vill du veta mer om hur Qurant hjälper företag att jobba effektivt med att stärka hälsan och arbetsmiljön
Kontakta oss

 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR