Hälsobloggen

Hej, jag heter Ulrika och jag är alkoholist!

Ulrika Skogland

Det är nu mer än 10 år sedan Ulrika berättade för sin chef att hon drack för mycket och behövde hjälp. ”Det hände inte över en natt, varken att jag blev alkoholist eller att jag berättade och faktum är att arbetsplatsen oftast är stället som sist får veta.”

För Ulrika fanns det ett visst genetiskt arv men också att hon använde alkohol för att bedöva känslor som utanförskap, depression och ångest.

– I samband med att jag kom till behandling började jag gå på självhjälpsmöten (12-stegsprogrammet). Där presenterade jag mig och träffade män och kvinnor som har samma sjukdom som jag. De flesta har arbeten, några har förlorat sina jobb men alla samhällsklasser finns representerade, säger Ulrika Skogland.

Gick alkoholismen ut över ditt jobb?

– För mig så hade jag egentligen vetat om länge att jag tappat kontrollen på mitt drickande, jag tänkte ofta på alkohol och drack för mycket och vid fel tillfällen. Det var en kamp att hålla masken så att ingen på jobbet skulle märka något. Jag var väldigt rädd att bli dömd men mest rädd för att om jag berättade och sedan inte kunde hålla mig nykter så kanske jag skulle förlora jobbet. Det kändes som ett moment 22, jag var chef och levererade ett bra resultat med mitt team men gick och bar på min hemlighet och kände mig som en fejk.

Vad fick dig att berätta för din arbetsgivare att du hade alkoholproblem?

– Så kom den dagen när det var en föreläsning på jobbet om arbetsmiljö och även alkohol och droger. Som chef skulle jag lära mig verktyg för att agera när en medarbetare verkade dricka för mycket. Efter föreläsningen stannade jag kvar och sa ”Jag tror inte att jag har någon i gruppen som har problem med alkohol eller droger men jag vet att jag själv är alkoholist”. Det var hemskt nervöst men samtidigt en lättnad. När jag ringde min chef var hon förvånad, hon hade inte märkt någonting och när jag pratade med HR dagen efter var de tydliga med att jag skulle få hjälp. Det var aldrig någon fråga om att de inte skulle betala för behandling för mig vilket var oerhört skönt, jag var snabbt inne i behandling och började resan till att bli nykter.

Vad var det i din arbetsgivares sätt att hantera ditt missbruk som var värdefullast för dig?

– Under hela perioden som behandlingen pågick, kände jag mig väldigt respektfullt behandlad av min chef och min rädsla för att dricka blev mindre med tiden. Att jag vågade be om hjälp och faktiskt fick det är jag så oerhört tacksam över idag. Jag tror inte att arbetsgivare alltid förstår vilken stor möjlighet de har att hjälpa medarbetare med problem men de kan göra den skillnaden som familj och vänner sällan har verktygen att göra.

Hur hanterade dina kollegor det?

– Jag valde att inte berätta skälet till att jag var halvtidssjukskriven för mina kollegor. Säkert hade några sina aningar men det kändes för sårbart att lämna ut mig. Idag är läget ett helt annat och jag berättar om mitt liv för att kunna hjälpa andra som har problem.

Om du är orolig för en kollega kan du ringa eller maila till företagshälsovården eller prata med HR. Du har rätt att vara anonym.


Ulrikas 5 tips på vad du kan göra om du är orolig att någon medarbetare dricker för mycket alkohol:

1. Fundera över vad som gör dig orolig och skriv ner så att du får en tydligare bild
2. Ta fram företagets alkoholpolicy och handlingsplan
3. Tycker du att det känns svårt att ta samtalet – ta te.x hjälp av din företagshälsa
4. Du måste inte ha rätt men du behöver ta samtalet. Samla inte ”bevis” under lång tid
5. Var ärlig, närvarande och ta den tid ni behöver. Genomför samtalet av omtanke


Idag är jag stolt över den person jag är och även fast jag alltid kommer att vara alkoholist så behöver jag inte dricka mer och det är en lättnad – mitt liv har blivit lättare och roligare att leva och det går att lita på mig nu.


Proaktiva insatser kan rädda männoskoliv

Utan proaktiva åtgärder tar det i snitt 7 år innan en medarbetare med missbruksproblematik blir upptäckt, ofta är då de insatser som sätts in verkningslösa. Många medarbetare går länge tysta med sin problematik, har hög korttidsfrånvaro och ofta känner inte chefen eller kollegan till den. Vill du se vårt webinar om de proaktiva åtgärder arbetsgivare kan införa för att upptäcka missbruk och rädda människoliv samtidigt som verksamheten skyddas från missbrukets konsekvenser. Fyll i nedan formulär.

Ja tack, skicka mig föreläsningen!

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR