Hälsa och friskvård | Hälsobloggen

Bibehåll en hälsosam livsstil även när du jobbar hemma


När vi arbetar, sover, äter och umgås på samma plats riskerar mängden fysisk aktivitet att bli mycket låg.  Att bibehålla en hälsosam livsstil även vid hemarbete och under tider av stress och press från omvärlden blir därför extra viktigt. Här har vi samlat några hälso- och aktivitetstips till dig som jobbar hemma.

Redan innan coronavirusets utbrott har vi sett en påtaglig förändring i svenskarnas levnadsvanor, inte minst mängden och mönstret av fysisk aktivitet, menar forskarna Maria Ekblom och Örjan Ekblom från Gymnastik- och idrottshögskolan.

Innan covid-19 hade många, både vuxna och barn, en låg nivå och den nya situationen riskerar att ytterligare förvärra detta. Fysisk aktivitet har en gynnsam effekt på en rad funktioner i kroppen och på välbefinnandet. Genom att vara regelbundet fysisk aktiv och bibehålla konditionen ökas motståndet för insjuknande i hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes

Därför är det extra viktigt att även i dessa tider leva så hälsosamt som möjligt för att minska risken att bli sjuk. Nedan finner du några tips på vad du kan göra för att ta hand om dig själv och fortsätta leva ett hälsosamt och aktivt liv även när du jobbar hemma och den direkta kontakten med andra är begränsad.

👉  Behåll dina rutiner

Behåll dina rutiner så mycket som möjligt om du arbetar hemifrån. Försök till exempel att äta och sova på samma tider.

👉  Gå till jobbet fastän du jobbar hemma

Den sociala distansering som vi uppmanas att hålla innebär i de flesta fall inte att utomhusaktiviteter är omöjliga. Se till att ”gå till jobbet” fastän du jobbar hemma. Ta på dig kläder och ta en 20-30 min promenad på morgonen och kom tillbaka till jobb-hemmet. Dels får du aktivitet, dels tid för den ”normala” mentala omställningen och förberedelsen för att komma till jobbet. Gör samma sak på eftermiddagen för att ”promenera hem”.

👉  Ta en lunchtur på cykel

Du tar dig en bra bit på kort tid och får lite nya vyer. Passa på att handla även om det är svårt att bunkra om man ska cykla hem med bytet.

👉  Ring upp en kompis och ta promenaden eller hemmapasset ”tillsammans”

👉  Ta ett gående telefonmöte

Att promenera är en bra aktivitet när man vill diskutera saker. Använd head-set och välj promenadväg som inte sätter dig riskabla trafiksituationer.

👉  Kör ett gym-pass på nätet

Har man inte medlemskap i en friskvårdkedja finns relativt billiga medlemskap på nätet med mängder av inspelade pass. Eller gymma med Svt-play som kör ett nytt gympass varje förmiddag. Hemmagympa med Sara.

👉  Jobba utomhus en kort stund varje dag och bibehåll välmåendet

Enligt arbetsplatsforskaren Susanna Toivanen vid Stockholms universitet räcker det att jobba utomhus en kort stund varje dag för att sänka stressnivåerna. Andra positiva effekter innefattar förbättrad kreativitet, ökad hållbarhet när kontorsytan kan nyttjas bättre samt minskat stillasittande.

👉  Lika viktigt som att kunna jobba hemma är det att inte jobba hemma

Se till att i möjligaste mån göra rent och ta bort jobbrelaterade papper och datorer efter arbetsdagens slut så att du blir ledig och kan återhämta dig. Man måste vila för att kunna vara uthållig på jobbet.

👉  Umgås utan att träffas

Behåll kontakten med dina nära och kära, även om du inte kan träffa dem. Ring ett telefonsamtal, kör ett videosamtal.

👉  Om du behöver stöd

Om du behöver stöd med anledning anledning av utbrottet av covid -19 så finns det många olika stödlinjer och telefonjourer. De kan ge dig råd och stöd på chatt, mejl och telefon. På Vårdguiden 1177 kan du läsa mer om vilka stödlinjer som finns.

Om du är du kund hos oss på Qurant Företagshälsa ger våra sjuksköterskor stöd och rådgivning till chefer, HR och medarbetare.

Inspirera varandra.

Genom att bibehålla en hälsosam livsstil och samtidigt leva fysiskt åtskilt minskas den sammantagna belastningen på sjukvården och möjligheter för de svårast sjuka att få stöd och vård.

Källor

Folkhälsomyndigheten.se
Forskarna Maria Ekblom och Örjan Ekblom från Gymnastik- och idrottshögskolan artikel
Tidningen Chef - Artikel, Jobba utomhus 20 minuter och sänk stressnivåerna 
Vårdguiden 1177
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR