Friskvård är inte bara motion!


Frisk- och Hälsovård | Hälsobloggen

Friskvård handlar om balans i livet. Det ska vara kul att gå till jobbet men också att gå från jobbet! 

De allra flesta bolag idag erbjuder sina anställda friskvårdbidrag. Men räcker det med att erbjuda möjligheten att köpa ett gymkort för att få tillbaka de där 3-8 gånger pengarna alla pratar om?

Friskvård är inte bara motionExperter talar om haltande friskvårdssatsningar på svenska bolag. Alla i ledningsgruppen är oftast överens om att man ska erbjuda alla anställda en summa för friskvård men oftast tar analysen slut där. Att ge alla på företaget ett gymkort är självklart bättre än ingenting men experter menar att det behövs mer analys innan man beslutar om vilken friskvård man bör satsa på för att få de gynnsamma effekterna.

Jobba med stressrelaterade åtgärder

Friskvård och företagshälsovård går mer och mer in i varandra och man tittar mycket på livsstil och stressrelaterade åtgärder. En företagshälsovård som arbetar proaktivt är att föredra så att man kan fånga upp tecken på ohälsa i tid. I en artikel i SVD talar Åsa Axeldotter Hök, hälsostrateg sedan många år, om att friskvård inte nödvändigtvis behöver handla om motion.

Prata om stress på jobbetHon berättar om ett fall där en kommun inom en sektion kämpade med både hög arbetsbelastning och hög sjukfrånvaro, därför erbjöd man samtalsstöd till alla på avdelningen med utvalda karriärcoacher. Resultatet blev över förväntan och många som var på väg att gå in i väggen kunde påbörja ett återhämtningsarbete, medan andra fick motivation att senare söka interna chefspositioner och kommunen sparade därav in på rekryteringskostnader. Ludwig Alholt, VD på Miljonlotteriet, talar i samma artikel om uthållighet som en ledstjärna när man satsar på friskvård. Det måste få ta tid och det borde han veta eftersom Miljonlotteriet 2008 blev utsedd till årets hälsosammaste företag.

Tillsammans med ledningsgruppen tog Ludwig fram en ny friskvårdspolicy som innefattade både kost, motion och ergonomi. Bland annat så såg bolaget till att ta in vällagad mat från cateringfirma, införa hälsopromenader samt hålla utbildningar i kost och träningsupplägg.

Friskvård är inte bara motion. Det är större än så
– det handlar om balans i livet.

Friskvård är inte bara motion. Det är större än så – det handlar om balans i livet. Det ska vara kul att gå till jobbet men också att gå från jobbet, säger Ludwig Alholt. (Artikel från SVD)

5 tips till chefen:

  1. Baka in hälsa i utvecklingssamtalen.
  2. Gör en analys av vilken typ av friskvård som passar ert företag bäst och lägg resurserna där.
  3. Se till att hela ledningen är med på noterna.
  4. Hitta lustfyllda aktiviteter.
  5. Satsa på långsiktiga mål som får med alla i personalen och inte bara de redan aktiva.

Källor:
Naturvetarna
SvD

Hälsobloggen

Hållbar Hälsa på arbtsplatsen
20 maj, 2019
Fyra nycklar till hållbar hälsa på arbetsplatsen
Läs mer
Qurant förvärvar
8 maj, 2019
Press Release: Qurant förvärvar Curandos leverans av företagshälsa
Läs mer
förebygg ohälsa
11 april, 2019
Förebygg ohälsa och minska sjukfrånvaron med 40%
Läs mer