Utmattning – vad innebär det egentligen? Det är ofta något som smyger sig på när stressen pågår länge och påverkar både kropp och knopp. Från och med 2028 kommer diagnosen utmattningssyndrom att tas bort, vilket innebär nya sätt att känna igen och hjälpa de som lider av utmattning. Som chef kan du göra en stor skillnad och hjälpa dina medarbetare att nå arbetsglädje och balans. Här är fem tips på hur du kan stötta och hjälpa dem att hitta tillbaka till jobbet – utan att stressa fram resultaten.
-
Ha öppna samtal och lyssna aktivt
Det första steget för att stötta medarbetare med utmattningssyndrom är att ha en öppen och lyhörd kommunikation. Jobba för att skapa en trygg plats där medarbetaren kan dela sina känslor och utmaningar. Ett samtal ger både dig och medarbetaren en chans att förstå situationen bättre. Dessutom gör regelbundna samtal att du kan fånga upp små tecken på stress innan de växer till något större.
-
Anpassa arbetsuppgifter och mål gradvis
När en medarbetare återvänder till arbetet efter att ha varit sjukskriven för utmattning, är det viktigt att jobbet inte blir en källa till mer stress. Börja med lättare uppgifter och sätt realistiska mål. Att långsamt bygga upp arbetsbelastningen ger medarbetaren tid att återhämta sig och vänja sig vid att vara tillbaka på jobbet, utan att känna sig överväldigad.
-
Var flexibel och ge stöd
Att erbjuda flexibilitet kan göra stor skillnad för en medarbetare som återhämtar sig från utmattningssyndrom. Kanske innebär det att ge möjlighet att jobba hemifrån, anpassa arbetstiderna eller låta medarbetaren ta en paus när det behövs. Stöd genom företagshälsovård eller andra resurser är också viktigt för att säkerställa en smidig återgång till arbetet.
-
Skapa en trygg och positiv arbetsmiljö
Det är lätt att glömma bort arbetsmiljöns betydelse när vi fokuserar på att få medarbetaren tillbaka till arbetet. Men att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig trygga och uppskattade är avgörande för att undvika stress. Uppmuntra en kultur där alla känner sig fria att prata om sina behov utan rädsla för negativa konsekvenser.
-
Följ upp och justera vid behov
En återgång till arbetet efter utmattning är en process som kräver uppföljning. Det är viktigt att du som chef inte bara ser till att medarbetaren kommer tillbaka, utan att ni tillsammans håller koll på hur det går. Var beredd att göra justeringar i arbetsuppgifter eller arbetsbelastning om det behövs, och var uppmärksam på att tecken på stress kan komma tillbaka under vägen.
TÄNK PÅ
Återhämtning från utmattningssyndrom sker gradvis
Medarbetaren kan fortfarande ha svårigheter till följd av utmattning, som problem med minnet eller uppmärksamheten – även när personen kommer tillbaka till jobbet. Därför borde arbetsuppgifterna anpassas för att undvika att medarbetaren känner sig överväldigad.
Att komma tillbaka till jobbet efter att ha varit sjukskriven för utmattning behöver får ske gradvis. En bra strategi är att starta med en arbetstid på omkring 25% och stegvis öka arbetsbelastningen, med gott om tid för återhämtning mellan arbetsdagarna.
Så skapar du en hållbar återhämtning från utmattning
En gradvis återgång till jobbet, där arbetsuppgifter och mål anpassas efter förmåga, är en viktig del av processen. I grund och botten handlar det om att skapa förutsättningar för att återhämtningen ska vara långsiktig, utan att pressa på för snabbt. Som chef är det också viktigt att vara flexibel och anpassa arbetsmiljön om det behövs för att stötta medarbetarens hälsa och välmående på lång sikt. Ta gärna hjälp av företagshälsan här! Läs mer om hur företagshälsovården kan stötta utmattade medarbetare.