Hälsobloggen

Det gäller vid smittbärarpenning

Smittbärarpenning

Här går vi övergripande igenom vad som gäller för så kallad smittbärarpenning. Du måste då ha ett läkarintyg som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.

När kan jag få smittbärarpenning?

Du kan få smittbärarpenning om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst på grund av något av följande skäl:

  • – En läkare har beslutat att du inte får arbeta på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom
  • – Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom
  • – Du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel

Om den du bor med är sjuk i covid-19

Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär att personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska betraktas som möjliga sjukdomsfall och undvika att gå till arbetet. Får du inte gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån, kan du alltså ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Så skaffar du ett läkarintyg

Hur du får ditt intyg beror på var den som är sjuk i hushållet provtagit sig. Om den som är sjuk har provtagit sig på en vårdcentral eller annan mottagning, så tar den provtagna eller den i hushållet som behöver intyg för Smittbärarpenning kontakt med respektive vårdcentral eller mottagning.

Om den som är sjuk har provtagit sig via 1177 så tar t.ex. den provtagna eller den i hushållet som behöver intyg för Smittbärarpenning kontakt med Smittspårningsenheten via chat i appen Alltid Öppet.

Vid frågor om smittbärarpenning

Har du som kund frågor kan du få stöd och rådgivning av våra erfarna sjuksköterskor. Du kan också läsa mer om smittbärarpenning på Försäkringskassan.se och på 1177.se. Läs även på 1177.se om vad som gäller i den region där du bor.

I Qurants hälsoportal finns nu även möjligheten att uppge smittbärarpenning som frånvaroorsak i Sjuk och Frisk.

Rekordmånga ansöker om smittbärarpenning

Antalet personer som ansöker om smittbärarpenning från Försäkringskassan är rekordstort med anledning av coronapandemin. Hittills i år har Försäkringskassan tagit emot närmare 13 000 ansökningar, vanligtvis är siffran 350 för ett helt år.


Kontakta Qurant 

Telefon: 08-522 505 00
E-post: info@qurant.se

 

Källa: Försäkringskassan.se1177 l Riksdagen l Folkhälsomyndigheten 
Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR