Hållbar Hälsa

Boosta hälsan med kramar

En varm kram

Boosta ditt immunförsvar, sänk dina stressnivåer och minska din rädsla för döden – vem hade kunnat tro att kramen skulle vara en sådan mirakelkur?

Pandemin reducerade både handslag och kramar till en armbåge. För somliga var det skönt att slippa den obekväma stämning som ibland uppstår när ena parten sträcker fram en hand samtidigt som den andra öppnar upp famnen. Under pandemin visste alla att armbågen eller en luftvinkning var det enda rätta. Men nu har restriktionerna släppts och vi står återigen trevande framför varandra och undrar hur vi ska definiera vår relation – är det med ett neutralt handslag eller med en lite intimare kram? För somliga är kramen lite obekväm, men forskning visar att den kan göra stor skillnad för vår hälsa och välmående.

Stress är en stor riskfaktor för psykisk ohälsa – och den ökar allt mer. Forskarna söker med olika medel och studier efter metoder för att minska den. En tysk forskningsgrupp har fokuserat på kramen. De utsatte 76 personer för stresstest där de mätte kortisolnivån i kroppen före och efter testet. Precis innan testet fick hälften av deltagarna en kram. Efter testet kunde forskarna konstatera att kortisolet var lägre hos de deltagare som fått en kram, men bara hos kvinnorna.

Andra studier visar att kramar sänker stress, minskar risken mot hjärtsjukdomar och mycket mer. När du kramas frisätter nämligen kroppen oxytocin- kroppens egen ”må-bra-hormon” som får människor att känna gemenskap och kunna bilda relationer. När du kramar eller får en kram av någon ökar alltså din känsla av tillhörighet. Känslan av tillhörighet bidrar till många viktiga hälsofaktorer. Här får du exempel på några viktiga anledningar till varför vi ska kramas mer.

 

Sex anledningar till att kramas mer!

 1. Bättre sömn
  Studier visar att bli kramad till sömns av sin partner sänker kortisolnivåerna och skapar en lugnande och trygg känsla som gör det lättare att somna. Även om du tillhör typen som helst vill somna på egen hand så hjälper en inledande omfamning nattsömnen. Alla bäst sägs skedpositionen vara för sömnen.
 2. Minskar stress och ångest
  En kram kan minska stressnivåerna omgående, som den tyska studien visade, men andra studier har också visat att omfamningen långsiktigt kan öka vår resistens mot stress och ångest.
 3. Förbättrat immunsystem
  När forskarna undersökte kramens effekter mot stress tittade de även på hur den kan boosta ditt immunförsvar. Resultaten visade att kramen minskade risken för infektion och sjukdomssymptom
 4. Dämpar rädslan för döden
  Ja, du läste rätt. En studie gjord av forskare i Amsterdam visar att beröring inger en känsla av trygghet som minskar känslan av dödlighet och allmän existentiell ångest.
 5. Minskar ditt blodtryck
  Kramar och beröring faktiskt sänker ditt blodtryck. I en studie mätte forskarna blodtrycket före och efter testpersonerna fick hålla tal. Hos de som gavs en kram eller fick hålla handen under talet sjönk blodtrycket.
 6. Höjer din smärttröskel
  För de av oss som lider av sjukdom eller annan kronisk smärta har studier visat att kramar och beröring hjälper. Vår kropp reagerar på beröring genom att frisätta endorfiner och öka vår blodcirkulation, vilket i sin tur minskar smärtan.

Den optimala kramen

Det räcker oftast inte med en snabb hälsningskram för att nå upp till hälsoeffekterna ovan. För det krävs en rejäl kram. Och lång.

 • Stå mitt emot varandra och håll händer
 • Se varandra djupt i ögonen och tänk positiva, kärleksfulla tankar.
 • Omfamnas stilla. Ingen ryggdunk med andra ord.
 • Ta djupa andetag samtidigt som du lyssnar på den andres andning.
 • Kramas i minst en minut.
 • Släpp varandra långsamt och se varandra i ögonen igen.

På Qurant erbjuder vi i första hand inga kramar för din hälsa, även fast vi inte har något emot det. Däremot kan vi hjälpa dig att förbättra din och dina medarbetares hälsa på många andra sätt. Läs mer här!

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR