Hälsa och friskvård

10 minuter om dagen förbättrar din hälsa

30 minuters fysisk aktivitet per dag har länge varit minimumkravet från forskarna för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättra ledhälsan, sänka risken för cancer och diabetes typ två. En ny studie från USA hävdar dock att vi redan efter 10 minuters träning ökar oddsen för bättre hälsa.

10 minuter gör skillnad

Redan 2018 hävdade en amerikansk studie i Journal of Happiness Studies att endast 10 minuters aktivitet ökade chansen för välbefinnande. Studien var dock så pass begränsad att det inte gick att dra några exakta slutsatser. Men tendensen var tydlig.

Pulshöjande träning minskar dödsfall

Den senaste studien är mer utförlig och konstaterar att om vi dedikerade tio minuter om dagen åt att röra på oss så skulle 6,9 procent av alla dödsfall kunna undvikas varje år. Det är den stora hälsoundersökningen National Health and Nutrition Examination Survey som under sju dagar mätt deltagarnas fysiska aktivitet. Utifrån resultaten räknade man ut hur stor effekt pulshöjande träning har och hur ökad fysisk aktivitet skulle kunna påverka befolkningen i helhet. 

Studien konstaterade också att om medelålders människor ökade träningstiden till 20 minuter pulshöjande fysisk aktivitet varje dag så skulle 13 procent av dödsfallen kunna undvikas. Om de motionerade 30 minuter skulle 16,9 procent av dödsfallen undvikas. Det är ovanligt med så här exakta siffror och forskarna hoppas att det motiverar fler människor att röra på sig.  

Länken mellan lycka och motion 

För oss som redan är dedikerade motionärer kan länken mellan lycka och motion vara självklar. Men Dr Sarita Robinson, föreläsare i psykologi förklarar för tidningen Newsweek varför ämnet kan vara svårt att forska kring. Robinson förklarar:

”Det kan vara att lyckliga människor mår bra av alla möjliga anledningar. Som att de har bra jobb och massor med pengar och därför har bättre möjligheter till träning eller råd med ett gymkort. Det är också så att när vi är nere eller deprimerade så är vi mindre benägna att träna och har minskad lust att röra på oss överhuvudtaget.” 

Hon summerar sin poäng så här:

”Trots medvetenheten om att träning i sig gör dig lyckligare så måste vi också överväga att lyckan i sig leder till ökad möjlighet att träna.” 

Arbetsgivarens roll

Här har arbetsgivaren möjlighet att hjälpa. Tack vare friskvårdsbidraget har vi svenskar redan förbättrade möjligheter till träning. Men fler och fler arbetsplatser inser värdet av lyckliga, hälsosamma medarbetare och inför träning på arbetstid.

Vill du veta mer om hur Qurant hjälper företag med friskvård  kontakta oss

Källor

This Is How Many Minutes of Exercise Will Make You Happy

Estimated Number of Deaths Prevented Through Increased Physical Activity – 2022

A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness

 

 

 

Nyhetsbrev

Få senaste nytt från oss om personal och hälsa

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vi delar aldrig din e-post eller skickar spam. Läs mer om integritet och GDPR