Aktuellt från Qurants sjuksköterskor


Aktuellt från Qurants sjuksköterskor | Hälsobloggen

I vår tjänst Qurant Sjuk & Frisk ingår medicinskt stöd och rådgivning till medarbetare, chefer och HR av Qurants sjuksköterskor. De hjälper bland annat till med:

– Stöd och råd genom hela sjukfrånvaron och rehabiliteringsprocessen
– Vägledning till rätt ställe inom den offentliga vården
– Bokning av och snabb tillgång till rätt specialist och behandling inom den privata vården
– Individuellt Chefsstöd och rådgivning i alla hälsorelaterade ärenden
– Stöd i frågor kring rehabiliteringsplan och rehabiliteringsåtgärder för medarbetare
– Bedömning och sortering av ärenden som privata eller arbetsrelaterade

Vanligaste frågorna och svaren just nu

Fråga: Hur ska jag som chef klara av den extra höga arbetsbelastningen och oron från medarbetarna under coronatider?
Svar:
 Ett första steg kan vara att HR eller din chef sätter upp möten där cheferna har möjlighet att prata igenom situationen, få möjlighet att dela erfarenheter samt diskutera lösningar.  Om du känner att du behöver mer direkt hjälp rekommenderar vi att du tar kontakt med din företagshälsa som kan lyssna, vägleda samt ge förslag på individuella lösningar.

Fråga: Hur vet man om man har en virusinfektion eller hösnuva?
Svar: Det är lätt att testa själv genom att ta antihistamin. Går snuvan bort är det hösnuva och då behöver man inte vara orolig för att smitta andra. Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber, ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Fråga: Jag är hemma med influensa- och förkylningssymptom, hur vet jag när jag kan gå tillbaka till arbetet?
Svar: Vi rekommenderar att man ska vara hemma minst två dygn efter det att man har blivit helt frisk och symtomfri. Har man tidigare varit sjuk i minst sju dagar och alltså varit symptomfri i två dagar, men har kvarvarande torrhosta eller försämrad lukt och smak, kan man återvända till arbetet,

Fråga: Hur vet man när man kan återgå till arbetet efter att ha varit hemma med influensa- och förkylningssymptom?
Svar: Vi rekommenderar att man ska vara hemma minst två dygn efter det att man har blivit helt frisk och symtomfri. Har man tidigare varit sjuk i minst sju dagar och alltså varit symptomfri i två dagar, men har kvarvarande torrhosta eller försämrad lukt och smak, kan man återvända till arbetet.

Fråga: Om en person i hemmet är sjuk i förkylnings- eller influensaliknade symptom, måste alla stanna hemma då?
Svar: Nej, så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symtom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom.

Fråga: Hur ska man göra och vad ska man tänka på vad gäller de medarbetare som är ”vanligt sjukskrivna” och inte har covid-19?
Svar: Se till att bibehålla befintliga rutiner och fortsätt arbetet med redan uppstartade rehab-ärenden samt pågående och start av återgång i arbete. Glöm inte bort att dokumentera. Håll kontakt med sjukfrånvarande medarbetare via telefon, sms eller e-post. Tappa inte farten och tveka inte att ta hjälp av en Rehabkoordinator.

Fråga: Jag har förkylnings- och influensaliknande symptom. Kan jag testa mig för att ta reda på om jag covid-19 och var kan jag göra det?
Svar: 
 Om du tror att du har covid-19 kan du från och med måndag 15 juni 2020 boka ett PCR-test och få reda på om du har en pågående sjukdom. Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19.
Här berättar vi hur du ska göra för att testa dig>

Fråga: Jag vill testa om jag har haft covid-19 och har antikroppar. Kan jag göra det och var kan jag göra det? 
Svar: Du som tidigare i år haft symtom som kan stämma med covid-19, kan testa dig för antikroppar från och med måndag den 15 juni 2020 om du bor i Stockholms län. Du behöver vänta i minst 14 dagar efter att du blivit helt frisk innan du lämnar provet, så att antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. Ett antikroppstest kan visa om du nu utvecklat antikroppar som kan göra att du har ett skydd mot att insjukna i covid-19 igen. Läs mer om hur du gör för att bli antikroppstestad:
Fler Covid-19 relaterade frågor samt information hittar du här> 

Bli Kund du med och få tillgång till våra erfarna sjuksköterskors kunskap och stöd.

Skicka  in dina kontaktuppgifter här så tar vi kontakt med dig.

Aktuellt från Qurants sjuksköterskor

Gillar du vår hälsoblogg?

Fyll i formuläret så får du vår senaste hälsoblogg med aktuell information samt tips och råd om hur företag och organisationer kan minska sjukfrånvaron, förbättra medarbetarnas hälsa och skapa friskare företag. Vi skickar max ut 1-2 bloggar per månad.

 

Hälsobloggen

Smittbärarpenning
26 november, 2020
Det gäller vid smittbärarpenning
Läs mer
13 november, 2020
Mentala verktyg för att hantera nedstämdhet och depression
Läs mer
9 november, 2020
Förstadagsintyg vid upprepad och återkommande frånvaro
Läs mer